Guvernul din Polonia a subliniat din nou miercuri că nu va reduce consumul de gaz, în ciuda acordului european convenit cu o zi în înainte pentru diminuarea consumului de gaze cu 15% pe care țara l-a votat favorabil în Consiliul UE.
În prezent, această reducere este voluntară pentru țările membre, însă CE o poate face să devină obligatorie în cazul unui risc de „penurie gravă”, ce ar putea apărea în cazul încetării livrărilor de gaze din Rusia.
Ministrul polonez al mediului, Anna Moskwa, a declarat că nu vede „necesitatea reglementării folosirii gazului”, întrucât Polonia „se află într-o poziţie mai bună comparativ cu alte ţări” membre ale UE, a precizat ea într-un interviu acordat presei din Polonia, citate de agenţia EFE.
„Depozitele noastre de gaze sunt pline, PGNiG (compania de stat poloneză pentru distribuţia gazului) lucrează la investiţii urgente pentru a-şi creşte capacitatea, livrările de gaze rămân stabile şi nici măcar nu este folosită întreaga capacitate de distribuţie” către consumatori, a spus ea. Deci „nu vor fi impuse limitări la consum în Polonia”, a mai adăugat Anna Moskwa.
De asemenea, „când temperaturile vor scădea, în octombrie, va fi pus în funcţiune Baltic Pipe, gazoduct a cărui capacitate va creşte treptat”, şi este aşteptată „finalizarea probelor interconectorului cu Slovacia”, a mai adăugat aceasta, conform Agerpres.
În același context, după ce statele UE au convenit acordul de reducere a consumului lor de gaz cu 15%, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat marţi că Polonia „nu este obligată să reducă automat cantitatea de gaze consumată” respectiv că pentru guvernul de la Varşovia cel mai important este „să garanteze securitatea energetică poloneză şi interesele polonezilor”.
De asemenea, compania PGNiG a transmis printr-un comunicat că deocamdată nu are cunoştinţă în legătură cu „măsurile care vor fi luate la nivel naţional pentru implementarea acordului UE asupra gazului”.
Inițial, Comisia Europeană a cerut ca țările membre să-şi reducă consumul de gaze cu 15%, iar în așa fel volumele de gaze să devină disponibile pentru furnizările spre alte țări membre.