Polonia continuă înarmarea. Guvernul de la Varșovia intenționează să aloce circa 44 de miliarde de euro pentru înzestrarea armatei
Între achiziţiile prioritate se numără 32 de noi avioane de luptă, de generaţia a cincea, care să înlocuiscă avioanele de tip MiG-29 şi Su-22, de concepţie sovietică, submarine şi elicoptere pentru Marină şi alte aparate de luptă, dar şi sisteme de apărare de tip sol-aer, a anunţat joi ministrul Apărării Mariusz Blaszczak, scrie AFP, citată de News.ro.
Programul, care se va desfășura până în 2026, vine ca urmare a unei Rusii tot mai agresive. De altfel, noile achiziții vor fi desfășurate în estul țării.
Nu sunt primele achiziții ale Poloniei. În 2018, a cumpărat sistemul american antirachetă de tip Patriot (3,8 miliarde de euro) și a semnat cu SUA un contract cu privire la achiziţionarea a 20 de lansatoare americane de rachete mobile de tip HIMARS, în valoare de 365 de milioane de euro.
Amintim că Polonia alocă 2% din PIB pentru Apărare, așa cum cere NATO, precum se întâmplă și în România, doar că la noi toate programele s-au blocat. Mai exact, procesul de achizițiede corvete a fost blocat după lungi amânări în contextul suspiciunilor privind favorizarea uneia dintre cele trei mari companii care au participat la licitație. Candidații pentru contract erau francezii de la Naval Group, care au depus cea mai bună ofertă, italienii de la Fincantieri,cât și olandezii de la Damen, văzuți într-o perioadă drept cei pe care Dragnea îi vrae câștigători.
În ceea ce priveşte achiziţia bateriilor de rachete de coastă, program ce ar fi trebuit să se deruleze în paralel cu cel al corvetelor, se aşteaptă deblocarea procesului de licitaţie.Programul a fost suspendat din vina producătorilor de rachete care, deşi ar fi trebuit să prezinte avize de securitate, au omis să introducă aceste documente în dosarele pentru licitaţie.
Problemele sunt, în România, și privind dotarea Armatei cutransportoare blindate Piranha.Furnizorul nu a livrat încă cele 36 de bucăţi, din primul lot în contextul în care suntde compatibilitate în privinţa turelelor cu care trebuie să fie dotate transportoarele.
Probleme sunt și cu avionale F-16 proaspăt cumpărate. Acesta nu zboarădin lipsa reviziilor și a pieselor de schimb. Deși erau anunțate drept vedetele defilării de la 1 Decembrie de Centenar, aceastea nu au putut decola de la baza Borcea.