Polonia scoate la licitație un produs din rezerva națională. Se urmărește stabilizarea prețurilor înainte de sărbători

Publicat: 18 12. 2024, 23:07
Sursa foto: Freepik.com

Din dorința de a stabiliza prețurile în creștere ale lactatelor, Polonia va scoate la licitație până la 1.102 de tone din rezervele sale de unt congelat. Măsura la care a apelat Polonia este menită să neutralizeze creșterea prețurilor  înainte de alegerile prezidențiale din mai, potrivit CNN.

Agenția guvernamentală de rezerve strategice a anunțat marți licitația pentru unt, procesul de licitație urmând să înceapă joi. Punerea în vânzare a rezervelor de unt vine în contextul scumpirii produsului la nivel mondial, puse pe seama deficitului de lapte.

„Această acțiune de urgență… ar trebui să contribuie la stabilizarea prețurilor untului de pe piață”, a transmis Agenția gurvernamentală de rezerve strategice.

Prețul cu care va fi vândut kilogramul de unt de către Polonia

Agenția a spus că va vinde companiilor tartinată congelată fără sare în blocuri de 25 de kilograme la prețul minim de 28,38 zloți (7 dolari) pe kilogram.

Alte state care folosesc produse din rezervele naturale

Nu este nemaivăzut ca guvernele să recurgă la rezerve de urgență pentru a crește oferta și a reduce prețurile. Deși astfel de rezerve sunt, de cele mai multe ore, reprezentate de valută străină sau de mărfuri precum petrolul și aurul, unele țări stochează produse considerate importante pentru dietele locale.

De exemplu, în ultimii ani, China s-a folosit de rezervele sale strategice de carne de porc, iar Canada a lansat magazine de sirop de arțar pe fondul deficitului.

În Polonia, creșterea vertiginoasă a prețului untului a devenit un simbol al presiunii pe care o resimt cetățenii din cauza costului vieții. Inflația anuală în Polonia a ajuns la 3,9% în noiembrie, cu mult peste rata echivalentă din întreaga Uniune Europeană, au arătat statisticile oficiale miercuri. În acord cu creșterea inflației la nivel național, prețurile au crescut cu 4,7% luna trecută. Deși este cu mult sub vârful de 18,4% la care ajunsese rata inflației în luna februarie a anului trecut, este o problemă despre care afectează cheltuielile gospodăriilor, potrivit sondajelor.

Prețul untului a crescut semnificativ la nivelul Uniunii Europene

Potrivit Comisiei Europene, prețurile untului în UE au crescut cu aproximativ 44% în acest an, după ce prețurile lactatelor au crescut în întreaga lume.

Luna trecută, indicele prețurilor la produse lactate publicat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a fost cu 20% peste nivelul său de acum un an. Prețurile la nivel mondial la unt au crescut pentru a 14-a lună consecutivă la un nivel record, din cauza cererii puternice și a „stocurilor strânse”, a declarat ONU într-un comunicat.

Tot în noiembrie, indicele prețurilor la alimente a atins cel mai ridicat nivel din aprilie 2023, deși cu peste 20% sub vârful înregistrat în martie 2022.