Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, luni, că Polonia va trebui să plătească 500.000 de euro pentru fiecare zi în care continuă să extragă cărbune din mina Turow, aflată în apropiere de frontierele Cehiei și Germaniei, astfel că 20 septembrie a devenit ziua în care Varșovia a primit cea mai mare amendă zilnică din istoria UE.
În mai, în urma unui proces intentat de Cehia, Comisia Europeană a transmis Poloniei să oprească operațiunile de la mina de lignit Turow. Cu toate acestea, Polonia nu s-a conformat, iar guvernul polonez a reiterat luni că va continua să extragă cărbune de acolo – chiar dacă decizia CJUE înseamnă că va trebui să plătească o amendă zilnică, potrivit CNN.
„Guvernul polonez nu va închide mina KWB Turow. Încă de la început, am fost de părere că suspendarea lucrărilor la mina din Turow ar putea în pericol stabilitatea sistemului energetic polonez”, a declarat Piotr Mueller, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varșovia.
Turow furnizează energie către aproximativ 2,3 milioane de gospodării poloneze, conform datelor transmise de PGE, compania controlată de stat care gestionează mina. De asemenea, potrivit părții poloneze, mina este un angajator cu rol semnificativ pe plan local și două din trei locuri de muncă din regiune depind direct sau indirect de ea.
Mina a stârnit o adevărată dispută pe scena internațională, cu guvernele de la Berlin și Praga militând pentru închiderea minei pe motiv că amenință mediul înconjurător. Conflictul a escaladat odată ce PGE și-a dezvăluit intenția de a extinde operațiunile de extracție către frontiera cu Cehia, iar negocierile dintre cele două părți au eșuat.
De altfel, Polonia este una dintre puținele țări europene care au refuzat orice fel de finanțare europeană pentru tranziția spre o energie verde, pentru a nu-și asuma ținta europeană de neutralitate la carbon până în 2050.
Amenda de 500.000 de euro pe zi se aplică de la primirea înștiințării și până la închiderea minei.
În curând, Polonia ar urma să primească și o a doua amendă zilnică, de această dată pentru că nu a revocat camera disciplinară pe care a introdus-o la Curtea supremă poloneză guvernul condus de Mateusz Morawiecki. Varșovia ar putea fi amendată inclusiv retroactiv, de la 14 iulie, pentru că acela a fost momentul în care Comisia Europeană a solicitat formal desființarea structurii respective.