Polonia trebuie să plătească o amendă zilnică de un milion de euro din cauza reformelor pe care le-a făcut în sistemul judiciar, a decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Se crede că este cea mai mare sancțiune impusă vreodată unui stat membru, potrivit Euronews.
Varșovia a reacționat cu indignare la decizia Curții Europene de Justiție de a impune o amendă zilnică de 1 milion de euro. Parlamentarii opoziției au acuzat guvernul că acționează iresponsabil și că irosește banii contribuabililor polonezi.
Ceea ce mulți în Polonia bănuiseră și chiar se temeau, s-a întâmplat acum: Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a impus țării o amendă zilnică de 1 milion de euro (1,2 milioane de dolari) pentru reformele sale judiciare . Acesteia i se adaugă amenzi de 500.000 de euro pe zi impuse în septembrie, după ce Polonia a refuzat să închidă mina de cărbune Turow, de la granița cu Cehia. De asemenea, există încă alte proceduri privind reforma judiciară din Luxemburg, arată dw.com
„Partidul Lege și Justiție, PiS, este un expert în irosirea banilor Poloniei”, a declarat Kamila Gasiuk-Pihowicz de la Platforma Civică de opoziție. „Nu numai că distrug independența justiției, ci o fac pe cheltuiala polonezilor”.
Marcin Romanowski, un ministru adjunct al justiției din partidul eurosceptic Polonia Unită – partenerul junior al PiS, care este condus de Ziobro – a sugerat, de asemenea, că fondurile nu vor fi transferate niciodată. „Hotărârea CEJ este o încălcare a competențelor guvernului polonez și ar trebui ignorată”, a scris el pe Twitter. „Poate că oprirea plăților noastre UE îi poate aduce pe eurocrați la fire?”
Polonia rămâne unul dintre cei mai mari beneficiari neți de fonduri UE. Bruxellesul încă nu a aprobat eliberarea a 24 de miliarde de euro în granturi din fondurile blocului pentru redresarea COVID-19. Banii au fost reținuți săptămâni întregi din cauza preocupărilor legate de statul de drept, iar Varșovia și-a exprimat indignarea față de această mișcare „ilegală”.