Polonia propune „poliție navală” în Marea Baltică pentru a contracara Rusia
Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a anunțat că dorește lansarea unui program de „poliție navală” pentru a securiza Marea Baltică în fața amenințărilor ruse, relatează Politico.
Polonia propune „poliție navală” în Marea Baltică
Discutând cu reporterii miercuri, la Varșovia, înaintea unui summit pe care îl vor avea liderii nordici și baltici în Suedia, Donald Tusk a spus că inițiativa va fi un efort comun al țărilor situate la Marea Baltică, „care au același sentiment de amenințare reprezentată de Rusia”.
„Dacă Europa este unită, atunci Rusia este un pitic tehnologic, financiar și economic în raport cu Europa. Însă dacă Europa este divizată, Rusia reprezintă o amenințare pentru fiecare țară europeană în mod individual”, a avertizat liderul polonez.
Anunțul a venit în contextul avariilor severe de săptămâna trecută de la un cablu de telecomunicații subacvatic lung de 1.000 de kilometri care leagă Finlanda și Germania, respectiv de la un cablu dintre Suedia și Lituania.
Suspiciunile vizează o navă sub pavilion chinez care a plecat din Rusia și a traversat Marea Baltică, iar ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a condamnat evenimentul drept un act de „sabotaj”.
Rusia și China neagă orice fel de implicare în incident
Moscova, care și-a intensificat războiul hibrid în Europa în contextul ofensivei din Ucraina, a respins drept „ridicole” sugestiile cu privire la o presupusă implicare a Rusiei. Beijingul a negat la rândul său orice fel de implicare.
La Marea Baltică au ieșire nouă țări – Suedia, Danemarca, Rusia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Germania și Polonia. Flote navale rusești sunt andocate în Sankt Petersburg și în exclava Kaliningrad.