Polonia propune noi sancțiuni UE: Interzicerea diamantelor rusești și a gazului petrolier lichefiat (GPL)

Publicat: 18 09. 2023, 19:33
Sursa foto: Shutterstock

Polonia a prezentat o propunere pentru noile sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina, cerând inclusiv interzicerea importului de diamante rusești și a gazului petrolier lichefiat (GPL). Propunerea vizează, de asemenea, alinierea sancțiunilor împotriva Belarusului cu cele împotriva Rusiei, relatează G4Media.ro.

Interzicerea diamantelor rusești

Într-un document consultat de Reuters, Polonia solicită interzicerea importurilor de diamante rusești, susținând că vânzările acestora au adus bugetului rus 4,5 miliarde de dolari în 2021, și impunerea de sancțiuni individuale asupra companiei rusești de diamante Alrosa.

Propunerea se bazează pe acuzația că Alrosa a sprijinit forțele militare rusești și eforturile de război ale Rusiei în Ucraina, atât direct, cât și indirect, de-a lungul mai multor ani.

„Alrosa a sprijinit forțele militare rusești și eforturile de război ale Rusiei în Ucraina, atât direct, cât și indirect, timp de mulți ani”, arată documentul polonez.

Oprirea achiziționării de GPL rusesc

Polonia cere, de asemenea, ca UE să înceteze să mai achiziționeze gaz petrolier lichefiat (GPL) rusesc, susținând că acest lucru ar ajuta la menținerea integrității și transparenței pieței de GPL și ar evita denaturarea concurenței. De menționat că GPL nu a fost inclus în embargoul impus de UE asupra altor produse petroliere.

Această propunere din partea Poloniei marchează o încercare de a consolida presiunea asupra Rusiei în contextul crizei din Ucraina și sugerează că sancțiunile ar putea fi extinse pentru a afecta diverse sectoare ale economiei rusești.

Polonia mai propune ca UE să interzică furnizarea de servicii în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) către entități din Rusia, inclusiv software pentru calculatoare, servicii de securitate cibernetică și alte servicii TIC/IT. Propunerea subliniază că în pachetele anterioare de sancțiuni nu au fost interzise serviciile TIC/IT și solicită o extindere a acestora.