Polonia primește autorizație de mediu pentru prima centrală nucleară din țară: Un pas cheie pentru securitatea energetică
Polonia a emis recent autorizația de mediu pentru construcția primei centrale nucleare din țară, marcând un moment crucial în eforturile sale de a-și diversifica sursa de energie și a renunța la cărbune. Centrala nucleară va începe să fie construită în 2026, cu planul de a fi operațională până în 2040, contribuind la asigurarea securității energetice a Poloniei, relatează euronews, care citează Direcția Generală pentru Protecția Mediului din Polonia.
Polonia își propune tranziția către o energie mai curată prin centrala nucleară
Autoritățile de la Varșovia susțin că construcția și funcționarea centralei nu vor afecta mediul înconjurător, iar impactul asupra habitatelor naturale va fi strâns monitorizat. Ministrul Mediului din Polonia, Anna Moskwa, a subliniat importanța acestui proiect pentru țară.
„Acesta este o piatră de hotar în implementarea unei investiții care este crucială din punctul de vedere al securității energetice”, a mai spus Moskwa.
Polonia, care se bazează în prezent în proporție de 69% pe cărbune pentru producția de energie electrică, speră că centrala nucleară va permite o tranziție mai curată și sustenabilă. Planurile Poloniei includ construirea a până la șase reactoare nucleare în două sau trei locații, pentru a produce între 6 și 9 gigawați de energie, suficientă pentru a alimenta aproape 8 milioane de locuințe.
Sprijin din partea SUA
Polonia este una dintre țările care beneficiază de ajutor financiar din partea SUA pentru dezvoltarea noilor tehnologii nucleare. „Proiectul Phoenix” vizează construirea de mici reactoare modulare în întreaga țară. Această tehnologie emergentă câștigă tot mai mult teren în Europa, cu interes și sprijin politic crescând în contextul crizei energetice.
În plus față de centrala nucleară, Polonia intenționează să efectueze studii de fezabilitate pentru transformarea centralelor electrice pe cărbune în vederea utilizării noilor tehnologii nucleare, alăturându-se astfel altor țări europene precum Cehia și Slovacia în promovarea energiei nucleare ca parte a mixului său energetic viitor.