Polonia va opri temporar importurile de cereale ucrainene, dar tranzitul va fi permis în continuare, a anunțat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, vineri, potrivit Reuters.
Telus a preluat funcția joi, în condițiile în care predecesorul său, Henryk Kowalczyk, a demisionat în contextul protestelor din Polonia.
Noul ministru polonez al agriculturii s-a întâlnit vineri cu omologul său ucrainean.
„Am convenit să limităm și să oprim pentru moment exporturile către Polonia. Tranzitul va fi permis, dar va fi monitorizat atent în ambele țări, astfel încât cerealele ucrainene să nu rămână în Polonia”, a declarat Robert Telus.
Amintim că vineri au organizat proteste și fermierii români, care s-au adunat în vămi, în Portul Constanța și în alte zone din țară pentru a-și exprima nemulțumirea față de efectele importurilor de cereale ucrainene, dar și față de strategia Comisiei Europene.
„Protestul vine ca urmare a acestor importuri din Ucraina, necontrolate. Aceste cereale trebuiau să ajungă în țările care aveau nevoie de ele. Din păcate, în loc de tranzit pe teritoriul României, știm, undeva la 13% din producția de cereale a Ucrainei a ajuns în România și este depozitată în silozurile noastre de către traderi sau chiar de către unii fermieri care au încercat să facă pe comercianții”, a spus Daniel Frei de la Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP, vineri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
„Din păcate UE, Comisia Europeană, a reușit în câteva luni să arunce în aer ceea ce a creat în 30-40-50 de ani , o piață comună stabilă, o piață unde exista ordine, disciplină, unde exista predictibilitate. Cel mai mare producător de alimente din lume este UE. Cel mai mare importator de alimente este UE. Din păcate, pentru noi fermierii români, aceste măsuri luate de Comisia Europeană în ultimele câteva luni a reușit să arunce în aer orice fel de predictibilitate pentru fermieri”, a spus Ionel Arion, președintele Pro Agro, pentru B1 TV.