Polonia, OBLIGATĂ de Curtea de Justiţie a UE să anuleze o serie de planuri de reformare a sistemului juridic

Polonia, OBLIGATĂ de Curtea de Justiţie a UE să anuleze o serie de planuri de reformare a sistemului juridic

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a obligat Polonia să suspende aplicarea unei noi legi care urmărea reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, punând astfelcapătunei dispute dintre Varşovia şi Bruxelles pe această temă, precizeză Reuters.

Decizia CJUE a fost anunţată luni și este finală. Și ea vine după ce, în luna octombrie, partidul de guvernament al Polonieisuspendaseaplicarea legii, ca măsură provizorie, la cererea Curţii de Justiţie.

Măsura dereducere a vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supremepoloneze făcea parte dintr-un plan mai amplu al Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) din Polonia – aflat la guvernare în acest moment – de reformare a sistemul juridic.Uniunea Europeană a considerat, însă, că planurile partidului de guvernământameninţa statul de drept datorită sporirii puteriifactorului politic asupra instanţelor judecătoreşti.

Fiind urmărită reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani, Comisia Europeană a considerat că ar putea fi afectatăinamovibilitatea magistraţilor şi pe cale de consecinţă, pe 2 iulie, a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei.

În plus, pe 24 septembrie, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, fiind solicitată „o procedură accelerată” pentru a fi oferită o „decizie definitivă în cel mai scurt termen”. Comisia a solicitat şi „măsuri provizorii” pentru a fi suspendate efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns favorabil la 19 octombrie.

Evoluţia din Polonia, asemănătoare cucea din România

Încă de la preluarea puterii, în 2015, Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) – un partid în esenţă naționalist și eurosceptic – a încercat aplicarea unor măsuri adesea suspectatecă ar putea pune în pericol statul de drept şi că, de fapt, ar urmări întărirea controlului factorului politicasupra justiţiei.

Iniţial, Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) a susţinutcă reformele sunt necesare pentru a creşte eficienţa tribunalelor şi pentru a se elimina „rămăşiţele comunismului” din ţară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:36 - Ceață pe aproape toate drumurile din țară. În anumite zone, condițiile locale pot favoriza formarea ghețușului sau a chiciurei. Centrul Infotrafic avertizează asupra pericolului
07:20 - A murit Jimmy Carter, cel mai longeviv șef de stat american. Omagiile aduse de Joe Biden, Donald Trump și Barack Obama, după decesul fostului președinte al SUA
23:50 - Cum va fi vremea în noaptea de Revelion și în primele zile din 2025. Elena Mateescu, ANM: Ninsorile vor fi cu precădere în Carpați (VIDEO)
23:25 - Nicușor Dan spune că speră să se retragă Elena Lasconi din cursa prezidențială: Am votat-o pe 24 noiembrie
23:06 - Un rus arestat pentru că ar fi avut o agenție de călătorii LGBT a fost găsit mort în închisoare
22:46 - Cererea lui Călin Georgescu de anulare a deciziei BEC privind repetarea alegerilor prezidențiale va fi judecată luni de către Curtea de Apel București
22:20 - Daniel David, despre nemulțumirile studenților: În primele variante de OUG lucrurile au arătat și mai rău / Partea cu bursele intră în sistemul general de atitudine a Guvernului pentru reducerea deficitului. Este foarte mare, pune la risc țara (VIDEO)
21:55 - Zoran Milanovic este pe cale să câștige alegerile prezidențiale în Croația din primul tur / În primul mandat a criticat acerb UE și NATO pentru susținerea acordată Ucrainei
21:29 - Trei ucraineni rătăciți în Munții Maramureșului au cerut ajutor de urgență. Șeful Salvamont Maramureș spune că operațiunea de salvare ar putea dura toată noaptea
21:05 - Pro-europeana Salome Zourabichvili a părăsit palatul prezidențial, dar spune că rămâne „singurul președinte legitim” al Georgiei / Succesorul ei a fost învestit într-o ceremonie cu ușile închise