Polonia nu ține cont de avertismentele Uniunii Europene: Parlamentul a adoptat o lege care pedepsește judecătorii care contestă reformele judiciare promovate de guvern
În ciuda criticilor Curții de Justiției a Uniunii Europene dar și a altor instituții de la Bruxelles, camera inferioară a Parlamentului din Polonia a adotat controversata lege prin care judecătorii sunt sancționați dacă vor contesta reformele judiciare promovare de actualul guvern de la Varşovia.
Legea fusese inițiat respinsă în Senat, dar Dieta, dominată de conservatorii din Partidul Lege şi Justiţie (PiS), a aprobat-o cu 234 de voturi pentru, 211 împotrivă și 9 abțineri. Acesta mai trebuie acum aprobată de președintele Andrzej Duda, de asemenea un susținător al reformelor în curs.
Proiectul de lege a fost pregătit şi votat în regim de urgenţă de către PiS, ca reacţie la decizii ale Curţii de Justiţie a UE (CJUE) şi Curţii Supreme poloneze care contestă anumite părţi ale reformelor judiciare controversate, aflate la originea conflictului, scrie Agerpres.
Guvernul susține că aceste măsuri au ca rol lupta împotriva corupției, dar opoziția acuză că autoritățile vor să „pună botniţă” magistraţilor contestatari şi invocă o „lovitură de stat”.
Comisia Europeană a cerut Varşoviei să suspende introducerea textului şi să consulte experţi internaţionali. Comisia de la Veneţia, organ al Consiliului Europei însărcinat cu probleme ale statului de drept, a considerat de asemenea că acest text „subminează independenţa judiciară” şi a recomandat Parlamentului polonez „să nu aplice amendamentele propuse şi să găsească alte soluţii”.
În acelaşi timp, Curtea Supremă poloneză, reunită în şedinţă lărgită, a repus în discuţie unul din fundamentele reformelor conservatoare, interzicând pentru 500 de judecători promovaţi sub noul regim controversat participarea la completurile de judecată ale tuturor instanţelor din sistemul judiciar polonez.
La sfârşitul anului 2017, Comisia Europeană a lansat împotriva Poloniei o procedură inedită din cauza „riscurilor sistemice” create prin reformele acesteia.