Polonia intenționează să participe la Programul american de partajare nucleară, conform declarațiilor recente ale președintelui Andrzej Duda.
Liderul polonez a transmis informația în cadrul unui interviu acordat, miercuri, 05 octombrie, pentru publicația Gazeta Polska, citat de Defense Romania.
Conform liderului de la Varșovia, o astfel de cooperare ar fi necesară pentru a contracara amenințările din partea Rusiei.
În prezent, doar trei membri NATO dețin potențial nuclear: SUA, Marea Britanie și Franța dintre care doar prima acceptă ca alte țări să participe la programul său de partajare.
Polonia a planificat să investească 110 miliarde euro pentru modernizarea armatei, până în anul 2035.
Programul de partajare a armelor nucleare, parte din politica de descurajare nucleară a NATO
Programul menționat permite statelor membre care, nu dețin capacități nucleare să participe la planificarea utilizării acestora.
Astfel, conform sursei citate, participanții se consultă și iau decizii comune cu privire la implementarea armelor nucleare dar se implică și în gestionarea acestora: întrețin tehnica și echipamentele necesare pentru utilizarea armelor nucleare, inclusiv avioane de luptă capabile să transporte muniție nucleară. Aceste țări păstrează și arme nucleare pe teritoriul lor.
,,Prima problemă este că nu avem arme nucleare. Nu există niciun indiciu că noi, Polonia, le vom avea în mâinile noastre, în viitorul apropiat.
Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la Programul de partajare nucleară. Am discutat cu liderii americani dacă Statele Unite au luat în considerare această posibilitate. Subiectul este deschis”, a declarat președintele.