Polonia denunță „oligarhia de facto” a Germaniei și Franței în UE: Europa refuză să asculte vocea adevărului despre ambiţiile „imperialiste” ale lui Vladimir Putin
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a publicat, marți, un articol în Le Monde despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina și despre incapacitatea Franței și Germaniei de a înțelege care sunt adevăratele intenții ale lui Vladimir Putin. Morawiecki a precizat că UE se confruntă azi cu o problemă din cauza „oligarhiei de facto” a celor două țări, care se manifestă în mai multe domenii, nu doar în reacția blocului comunitar la război.
Premierul Poloniei, noi critici la adresa Germaniei și Franței
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina „a arătat adevărul despre Europa”, care „a refuzat să asculte vocea adevărului” venită din Polonia despre ambițiile „imperialiste” ale lui Vladimir Putin, a scris Morawiecki pentru Le Monde.
Acesta a precizat că e o „problemă mult mai extinsă” cu care se confruntă UE acum, dat fiind că așa-zisa egalitate între statele membre e, de fapt, „doar la nivel declarativ”. „Practica arată că vocile Germaniei şi Franţei au o importanţă preponderentă”, a continuat el.
„Avem, deci, de-a face cu o democraţie formală şi o oligarhie de facto în care puterea e deţinută de cei mai puternici”, a mai scris liderul de la Varșovia.
Mateusz Morawiecki a mai susținut că în UE e tot mai greu să fie respectată egalitatea între state și că se vorbește tot mai mult despre majoritate, în locul unanimității. Or asta înseamnă o apropiere de „modelul în care cei mai puternici şi mai mari îi domină pe cei mai slabi şi mai mici”, a continuat el.
Prin urmare, premierul Poloniei a îndemnat la o revenire la adevăratele principii ale UE: „Europa nu-și poate găsi speranța decât într-o întoarcere la principii şi nu într-o întărire a suprastructurii instituţionale”.
„Putin a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă e suficient să stingă flăcările doar cu un extinctor”
Nu e prima dată când din Varșovia se aud critici extrem de dure la adresa Franței și Germaniei.
Anterior, Mateusz Morawiecki a taxat desele discuții ale președintelui francez Emmanuel Macron cu Vladimir Putin: „Dle președinte Macron, de câte ori ați negociat cu Putin? Ce ați obținut? Ați reușit să opriți măcar o parte din aceste acțiuni? Nu e nimic de negociat cu criminalii! Cu criminalii trebuie să lupți! Nimeni nu a negociat cu Hitler. Ce-ai putea negocia cu Hitler, cu Stalin sau cu Pol Pot?”.
Morawiecki a avertizat apoi că dacă rușii câștigă în Ucraina vor urma Helsinki, Varşovia, Bucureşti, poate chiar Berlin.
Incapacitatea europenilor de a înțelege gravitatea situației l-au adus în pragul exasperării pe premierul polonez: Putin „a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă este suficient (să stingă focul doar cu) un extinctor. Dacă Europa dă dovadă de slăbiciune, va fi umilită şi va rămâne fără apărare”.
Critici au venit și de la Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS), până de curând vicepremier al țării, care a vorbit deschis despre „simpatia” pe care Franța și Germania o poartă Rusiei.
Polonia, alături de țările baltice, se numără printre marii susținători ai Ucrainei de la începutul invaziei ruse. La polul opus, sprijinul cel mai șovăielnic a venit din partea unor state ca Franța și Germania. Ușor explicabil, dat fiind că polonezii și balticii au simțit pe propria piele ce înseamnă ocupația sovietică/rusă.