Polonia: Scandalul corupției bancare aruncă scena politică în aer. Şeful autorităţii de supraveghere a demisionat după ce ar fi cerut o mită de 3 milioane de dolari (FOTO)
Acuzațiile de luare de mită la adresa preşedintelui autorității de reglementare a piețelor financiare din Polonia (KNF) au aruncat scena politică din această ţară în aer.
Marek Chrzanowski, şeful KNF, şi-a anunţat marţi seară demisia din funcţie, chiar dacă a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi solicitat mită de la un miliardar în schimbul favorurilor pentru banca sa aflată în dificultate.
„În urma acuzaţiilor şi a atacurilor necinstite, fără fundament, formulate de proprietarul la Getin Noble Bank, Leszek Czarnecki, (…) precum şi pentru buna funcţionare a organismului de reglementare a pieţei financiare şi a necesităţii unei explicaţii cu privire la această afacere şi pentru binele ţării, mi-am prezentat demisia”, a declarat Marek Chrzanowski, potrivit Agerpres.
Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a publicat în ediţia de marţi un articol conform căruia miliardarul polonez Leszek Czarnecki, proprietarul Getin Noble Bank, ar fi înregistrat o întâlnire pe care ar fi avut-o în luna martie cu Marek Chrzanowski, la sediul Autorităţii.
Potrivit Gazeta Wyborcza, care citează declaraţii făcute procurorilor de avocaţii lui Leszek Czarnecki, la această întâlnire şeful KNF i-ar fi sugerat miliardarului să angajeze un expert jurist pentru a se ocupa de problemele de la Getin Noble Bank, după care i-a arătat un bilet pe care era scris „un procent”, interpretat ca o mită de un procent din valoarea băncii, echivalentul sumei de 40 milioane de zloţi (9,3 milioane euro).
(Foto: Marek Chrzanowski / Twitter)
„Faptul că preşedintele KNF îi face proprietarului unei bănci o propunere pentru a angaja o anumită persoană şi că i-a indicat valoarea remuneraţiei sale constituie un caz evident de corupţie”, a declarat avocatul miliardarului, Roman Giertych.
Acuzaţiile au determinat o reacţie imediată din partea premierului polonez Mateusz Morawiecki, care a solicitat parchetului să ancheteze informaţiile apărute în Gazeta Wyborcza.
Mai mult, premierul i-a cerut lui Marek Chrzanowski să îşi întrerupă o călătorie la Singapore pentru a furniza imediat explicaţii.
„Dacă informaţiile jurnaliştilor se vor confirma, parţial sau în totalitate, vor fi luate consecinţe legale împotriva persoanelor responsabile”, a spus Joanna Kopcinska.
Potrivit publicaţiei Politico.eu, partidul Dreptate și Justiție (PiS), aflat la guvernare în Polonia, s-a grăbit să dea asigurări că nu va ascunde scandalul sub covor, în contextul în care ultimele trei guverne nu au fost afectate de scandaluri de corupţie.
„Indiferent cine este afectat de anchetă, noi nu ne vom uita la carnetul de partid”, a declarat Ministrul Justiției și Procurorul-șef Zbigniew Ziobro.
„Vom fi la fel de intransigenţica întotdeauna, indiferent cine este investigat – oameni nominalizați de administrația anterioară, membri ai fostului sau actualului guvern sau oameni legați de el”, a precizat el.
Chrzanowski a fost numit în 2016 la şefia KNF de către fostul prim-ministru Beata Szydło, premier al PiS.
Procuratura a demarat o anchetă în acest caz, iar Ziobro a declarat că atât Chrzanowski, cât și Leszek Czarnecki, proprietarul Getin Noble Bank, sunt anchetați.
În urma acuzaţiilor, opoziția politică a reacţionat imediat şi a cerut demisia guvernului.
„Dacă KNF, care este garantul depozitelor poloneze, face parte dintr-o afacere de corupție… atunci avem de-a face cu un scandal incredibil. În țările democratice, guvernele cad din cauza unor asemenea motive”, a subliniat Grzegorz Schetyna, șeful Platformei Civice.
Îndepărtarea rapidă a lui Chrzanowski – demisia lui a fost acceptată rapid de Morawiecki – ar putea juca în favoarea guvernului.
Chestiunea va fi, de asemenea, un test pentru sistemul de justiție polonez, adus sub un control politic mult mai strict datorită schimbărilor aduse de guvernul PiS, notează Politico.eu.