Polonia construiește cea mai puternică armată din Europa
„Avem nevoie de încă doi ani, iar apoi armata poloneză va fi cea mai puternică armată terestră din Europa”, aceste cuvinte au fost rostite de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, în aprilie anul trecut. De atunci, guvernul s-a schimbat în Polonia, Blaszczak însuși s-a trezit într-o opoziție profundă, dar actualul guvern își continuă politica de întărire a armatei, cheltuind bani și efort enorm pentru aceasta, scrie BBC.
Polonia se teme că armata rusă ar putea începe un război pe teritoriul său
Varșovia speră, evident, că o armată puternică îi va permite nu numai să-și îmbunătățească propriile capacități de apărare, ci și să devină un jucător important în regiunea sa.
Dar, cel mai important, după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Polonia se teme serios că armata rusă ar putea începe un război pe teritoriul său.
În ciuda afirmațiilor lui Vladimir Putin că Rusia „nu are niciun interes” în Europa de Est, liderii polonezi spun în mod deschis că țara trăiește „perioadele de dinainte de război” și prevăd izbucnirea războiului cu Rusia în trei ani.
Polonia se înarmează. Acum este lider în rândul țărilor NATO nu numai în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare ca procent din PIB, ci și în ceea ce privește cantitatea din cheltuielile sale militare pe care o cheltuiește pentru achiziționarea de arme.
Cu toate acestea, în modernizarea sistemului național de apărare, autoritățile se confruntă cu provocări majore – de la lipsa de oameni pentru servicii și producția de arme la o industrie militară îmbătrânită și o povară grea asupra economiei.
Cum se înarmează Polonia
În 2024, Varșovia va cheltui 4,12% din PIB pentru apărare și intenționează să cheltuiască aproape 5% în 2025. Aceasta este cea mai mare astfel de cifră din țările Alianței Nord-Atlantice.
Institutul suedez de Cercetare a Păcii (SIPRI), într-un studiu publicat în aprilie 2024, scrie că cheltuielile de apărare ale Poloniei în 2022 au crescut cu 75% și au ajuns la 31,6 miliarde de dolari. Aceasta a fost atunci cea mai mare creștere dintre toate țările membre NATO europene.
Volumele și gama de achiziții sunt impresionante, conform sursei citate.
Polonia a achiziționat 96 de elicoptere AH-64E Apache din Statele Unite, unul dintre cele mai bune din clasa sa; 486 instalații HIMARS, care au demonstrat eficiență ridicată în războiul din Ucraina; 366 tancuri M1A2 Abrams, dintre care 250 sunt în ultima modificare SEPv3; 32 de avioane de vânătoare F-35A din a cincea generație; două baterii ale sistemelor de apărare aeriană Patriot și un sistem de control al apărării aeriene.
Un alt furnizor important de arme pentru Polonia este Coreea de Sud. Varșovia a încheiat acorduri-cadru cu Seul pentru achiziționarea a 648 de obuziere autopropulsate K9 Thunder și a 980 de tancuri K2 Black Panther. Unele dintre aceste sisteme vor fi construite în Polonia.
În Republica Coreea, polonezii au cumpărat și 48 de avioane de antrenament de luptă FA-50.
Polonia a comandat și trei fregate din clasa Mecznik din Marea Britanie.
În prezent, puterea armatei poloneze nu depășește 200 de mii de oameni, dar autoritățile poloneze și-au anunțat în mod repetat intenția de a crește numărul la 300 de mii.
În 2017, Forțele Teritoriale de Apărare, o nouă ramură a armatei, au început să funcționeze în Polonia, menite să antreneze zeci de mii de rezerviști fără a-i îndepărta de la locul lor principal de muncă.
300 de mii de militari este relativ mic în comparație cu numărul forțelor armate ucrainene de aproximativ 800 de mii de oameni și cu atât mai mult față de forțele armate ruse (1,5 milioane).
Polonia are deja a treia armată ca mărime din NATO , după Statele Unite și Turcia.