Polonia blochează importurile de cărbune din Rusia: „Este mult mai ușor să interziceți cărbunele în ultima săptămână a lunii martie decât în octombrie”

Publicat: 29 03. 2022, 22:48
Actualizat: 29 03. 2022, 22:48
Polonia blochează importurile de cărbune din Rusia. Sursa: Hepta/ Zuma Press / Matthias Oesterle

Guvernul polonez a decis, marți, să blocheze importurile de cărbune din Rusia, ca parte a unei strategii globale de reducere a dependenței energetice de Rusia. Astfel, companiile private care vor importa cărbune rusesc vor avea de suferit sancțiuni financiare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Mueller, a declarat că Polonia nu mai poate aștepta ca întreaga Uniune Europeană să adopte această politică. În ultimii ani, țara a adoptat o serie de măsuri pentru a reduce utilizarea surselor de energie din Rusia, potrivit abcNEWS.

Polonia blochează importurile de cărbune rusesc

Cărbunele rusesc reprezintă 13% din combustibilul folosit în fiecare an, potrivit lui Piotr Lewandowski, președintele Institutului de Cercetări Structurale din Varșovia.

Jumătate din cărbunele rusesc importat este folosit pentru a genera căldură în case individuale, în timp ce restul este folosit pentru termoficare sau industrie.

„De aceea este mult mai ușor să interziceți cărbunele în ultima săptămână a lunii martie decât în ​​octombrie. Întrebarea acum este cum vă pregătiți pentru următorul sezon de încălzire?”, a spus Lewandowski.

Președintele Institutului de Cercetări Structurale din Varșovia a adus în discuție două soluții: aceea de a cumpăra cărbune din alte surse și acordarea de stimulente pentru ca cetățenii să poată produce energie în propriile locuințe.

SUA și UE, acord istoric pentru a reduce dependența Europei de gazul rusesc

SUA și UE au anunțat un acord major pentru gaz natural lichefiat, într-o încercare de a reduce dependența Europei de energia rusească. În baza înțelegerii, partea americană va furniza blocului comunitar cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de LNG până la sfârșitul anului.

Acordul a fost anunțat vineri, în timpul vizitei pe care o efectuează în Europa președintele SUA, Joe Biden, care a participat la summiturile de la Bruxelles și care acum va merge în Polonia.

UE anunțase deja că intenționează să renunțe gradual la gazul rusesc, ca răspuns la agresiunea rusă cu care se confruntă Ucraina. Un astfel de demers presupune creșterea importurilor de la alți furnizori și suplimentarea energiei din surse regenerabile.