SUA continuă planurile privind cooperarea în domeniul energiei nucleare în statele din Europa de Est, după acordul încheiat cu statul Român privind reactoarele 2 și 3 de la Cernavodă. Polonia ar putea cumpăra la rândul ei tehnologie nucleară în valoare de 18 miliarde de dolari, până în anul 2022, de la companii americane, a anunţat luni Departamentul american al Energiei, transmite Reuters.
În acest mod SUA încearcă să contracareze planurile Chinei și ale Rusiei privind furnizarea energiei nucleare în Estul Europei, către state care doresc să își extindă programele în acest domeniu.
Potrivit oficialilor americani, reactoarele nucleare vor permite reducerea dependenţei Polonia de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.
Prin dezvoltarea tehnologiei nucleare, Polonia speră că va reduce dependența de Rusia în ceea ce privește importurile de energie.
Va primi gaze naturale printr-o conductă din Norvegia şi gaze naturale lichefiate din SUA şi alte surse.
Departamentul american al Energiei a precizat că pe parcursul următoarelor 18 luni, SUA şi Polonia vor lucra la un program destinat construirii a şase reactoare nucleare precum şi la posibilele acorduri de finanţare.
Primul reactor este programat să devină operaţional până în 2033, în cadrul unui program care ar putea avea o valoare de până la 40 de miliarde de dolari, a declarat un oficial din cadrul Departamentului american al Energiei. Polonia ar urma să cumpere tehnologie nucleară în valoare de cel puţin 18 miliarde de dolari de la companii americane, a adăugat oficialul american.
Acesta a mai spus că grupul Westinghouse, o companie deţinut de Brookfield Asset Management , Bechtel and Southern Co şi guvernul american, va participa în prima fază a acordului cu un studiu de inginerie pentru centralele nucleare avute în vedere.
Acordul încheiat între SUA și Polonia a fost încheiat în contextul în care la începutul lunii octombrie, Dan Brouillette şi ministrul român al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au semnat un proiect de acord interguvernamental în valoare de opt miliarde de dolari pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.
Întrebat cât de importante sunt aceste acorduri pentru independența energetică a României, ministrul Economiei a precizat: ”Este foarte important ca România să devină independentă energetic și ca să devină independentă energetic are nevoie de capacități de producere a energiei electrice suplimentare, iar construcția reactoarelor 3 și 4 va da acest lucru. Până în acest moment, reactoarele 1 și 2 produc cam 20% din totalul de consum al energiei României. Practic, această capacitate se dublează și ajungem undeva la 40% numai pe energie nucleară. Pe lângă această dezvoltare nucleară avem și capacități noi de producere a energiei electrice, pe bază de gaze naturale, vorbim și de energii regenerabile și sunt convins că în urma realizării tuturor acestor investiții vom deveni exportator net de energie electrică, deci nu mai vorbim de a ne asigura doar nouă consumul, ci și de exporta această energie”.