Polonia a promis că trimite tancuri „Leopard” Ucrainei, dar decizia finală îi aparține Germaniei. Cancelarul Scholz așteaptă să vadă ce zice Washington

Publicat: 11 01. 2023, 22:24
Actualizat: 11 01. 2023, 22:38
sursă foto: captură YT

Cancelarul Scholz spune că livrările de arme grele depind de coordonarea „cu partenerul nostru transatlantic”.

Berlinul trebuie să dea undă verde pentru reexportul armelor fabricate în Germania

Declarațiile Marii Britanii despre aprovizionarea Ucrainei cu tancuri de luptă sunt o bătaie de cap pentru Olaf Scholz – dar deocamdată este puțin probabil cancelarul german să treacă peste reticența față de trimiterea de blindate germane dacă Washington-ul nu face același lucru, arată Politico.

Purtătorul de cuvânt al lui Scholz a declarat miercuri că planurile Londrei de a livra Ucrainei tancuri Challenger 2 de fabricație britanică nu vor schimba poziția guvernului german, care a respins până acum apelurile tot mai numeroase pentru ca Berlinul să predea Kievului puternicele tancuri germane Leopard 2.

Varșovia a propus ca tancurile Leopard fabricate în Germania să fie livrate prin intermediul unei alianțe mai largi de țări europene.

„O companie de tancuri Leopard pentru Ucraina va fi transferată ca parte a formării unei coaliții internaționale. O astfel de decizie este deja [luată] în Polonia”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda într-o postare pe o rețea socială.

Marele obstacol în calea acestor transferuri este că Berlinul trebuie să dea undă verde pentru reexportul armelor fabricate în Germania.

Poziția lui Scholz depinde în mare măsură de președintele american Joe Biden

„Nu există nicio schimbare în situația actuală din cauza pasului pe care l-a anunțat guvernul britanic”, a declarat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit într-o conferință de presă la Berlin.

El a adăugat că, așa cum a declarat anterior, luni, nu are cunoștință de nicio solicitare oficială din partea țărilor partenere de a furniza în comun tancuri Leopard armatei ucrainene.

Sursa Foto: Hepta/ Marcus Brandt/dpa

Vorbind sub protecția anonimatului, doi oficiali germani au declarat că poziția lui Scholz depinde în mare măsură de președintele american Joe Biden, cu care cancelarul s-a coordonat deja îndeaproape atunci când a emis săptămâna trecută o declarație comună prin care a anunțat livrarea în comun a unor vehicule de luptă de infanterie germane și americane către Ucraina.

La un miting electoral regional desfășurat luni la Berlin, Scholz a subliniat importanța discuției despre arme cu președintele american, afirmând că livrările de tancuri către Ucraina trebuie discutate „împreună cu prietenii și aliații și mai ales cu partenerul nostru transatlantic, cu Statele Unite ale Americii”.

Hebestreit a declarat miercuri că decizia de săptămâna trecută a lui Scholz și Biden a marcat „un pas calitativ nou” în sprijinul acordat Ucrainei și a subliniat că aliații „vor trebui să vadă pe parcurs” ce pași suplimentari ar putea fi făcuți în „coordonare internațională”.

Cu toate acestea, planurile britanice, care ar urma să fie anunțate oficial la o reuniune a oficialilor occidentali din domeniul apărării la baza militară Ramstein din Germania, la 20 ianuarie, vor crește probabil presiunea asupra lui Scholz, deoarece Marea Britanie ar fi prima țară care ar furniza armatei ucrainene tancuri de luptă moderne de producție occidentală.

Cancelarul a argumentat în repetate rânduri împotriva trimiterii de tancuri Leopard, spunând că Germania nu trebuie să acționeze singură în trimiterea de tancuri occidentale – un argument care ar fi invalidat de mișcarea Marii Britanii.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat miercuri pentru postul public de televiziune german ARD că este convins că Germania va accepta mai devreme sau mai târziu să trimită tancurile.

SUA nu pare să intenționeze să trimită tancuri de luptă în viitorul imediat

Discuțiile dintre SUA și ucraineni continuă cu privire la furnizarea de tancuri Abrams de fabricație americană, dar nu s-au înregistrat progrese semnificative, deoarece administrația Biden consideră că o soluție condusă de Europa este cea mai bună.

Departamentul Apărării american a ezitat să furnizeze tancuri Abrams Ucrainei din cauza problemelor semnificative de întreținere și susținere.

O divizie de tancuri poate consuma până la 600.000 de galoane de combustibil pe zi, iar puține dintre tehnologiile tancurilor sunt aprobate pentru export.

Imagine de la vizita efectuată la Kiev de șeful Pentagonului, Lloyd Austin, și șeful diplomației americane, Antony Blinken, în aprilie. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / ABACA

„Este în mod constant un subiect de discuție, dar nu suntem deloc aproape de luarea unei decizii”, a declarat o persoană familiarizată cu dezbaterile interne, care a cerut să rămână anonimă.

„Cu siguranță, știm că tancul Abrams, pe lângă faptul că este un consumator de benzină, este destul de dificil de întreținut”, a declarat Laura Cooper, adjunctul secretarului adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, reporterilor de la Pentagon săptămâna trecută.

Oficialii ucraineni au sugerat ca SUA să trimită măcar câteva tancuri Abrams – chiar și cinci – pentru a stimula Europa să acționeze, a declarat o a doua persoană familiarizată cu discuțiile dintre SUA și Ucraina.

Până în acest moment Pentagonul nu a aprobat această idee.