Politologul Cristian Pîrvulescu, despre atacurile teroriste care au avut loc în Europa, ca urmare a războiului din Israel: „Sunt convins că Rusia a avut un interes major în susținerea acestor atacuri, fără să le fi programat direct” (VIDEO)

Politologul Cristian Pîrvulescu, despre atacurile teroriste care au avut loc în Europa, ca urmare a războiului din Israel: Sunt convins că Rusia a avut un interes major în susținerea acestor atacuri, fără să le fi programat direct (VIDEO)
Captură Video B1 TV

Politologul Cristian Pîrvulescu a avut o intervenție telefonică în cadrul emisiunii Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, unde a vorbit despre atacurile teroriste din Europa, care au avut loc ca urmare a ceea ce se întâmplă între Israel și Gaza, dar și despre măsurile care au fost luate împotriva unor posibile atentate teroriste în anumite țări europene.

“S-a mai întâmplat și altădată, să nu uităm că, pe vremuri, Organizația pentru eliberarea Palestinei, cea care acum e prezentată ca moderată, realiza atentate teroriste pe teritoriul Europei și, în special, a pieței comune strămoașa Uniunii Europene de astăzi. Era încă de sâmbătă, evident, că această acțiune a Hamas asta și urmărește, pentru că nu a fost un atac terorist, care nu a avut un scop. A fost un atac terorist care a urmărit să le impună israelienilor să intervină în Gaza, unde intervenția să fie de asemenea măsură încât toată normalizarea relațiilor Israelului cu țările arabe să fie uitată și, pe de altă parte, țările din Europa și Statele Unite ale Americii să fie zdruncinate de acțiuni de genul acesta. Nu a fost o acțiune care a fost făcută doar din disperare. Va depinde foarte mult de capacitatea statelor din Europa și Statele Unite ale Americii și a Canadei, de a contracara astfel de evenimente, să vedem dacă vor reuși, dar este aproape inevitabil să se întâmple în continuare acțiuni de genul acesta. Oricine este cât de cât rezonabil realizează acest lucru. Pe de altă parte, Israelul n-are alternativă la atacul terestru pe care îl va declanșa. Problema este cum va fi acel atac terestru, cât de multe victime civile sau așa zis civile vor apărea și cât de mult vor profita de acest lucru adversarii Israelului și ale democrațiilor europene.

Și da, și eu sunt convins că Rusia a avut un interes major în susținerea acestor atacuri fără să le fi programat direct, dar în susținerea lor, în egală măsură cu Iranul, pentru a destabiliza susținerea pentru Ucraina și pentru a crea probleme în statele Uniunii Europene și în Statele Unite ale Americii, înainte de alegerile de anul viitor.”

Pîrvulescu a vorbit și despre cât de mult poate degenera situația în Franța, deși protestele pro-palestiniene au fost interzise.

„Violențele în stradă cred că nu trebuie să le exagerăm. Este vorba despre grupări de câteva sute de persoane, eventual, câteva mii de persoane care au participat la astfel de manifestări. În general, persoane radicalizate, care fac parte din grupări care au o orientare politică clară și care și înainte au participat la astfel de evenimente. Situația va fi la fel de complicată în Belgia, în Olanda, în toate statele europene în care există importante populației arabe, arabofone și musulmane, care vor simți nevoia să se exprime. De asta spuneam că e importantă reacția Israelului, pentru că, cu cât reacția Israelului va fi mai dură, cu atât aceste proteste se vor lărgi. La ele să știți că nu participă doar arabi, participă și foarte mulți europeni, în Statele Unite am avut văzut inclusiv evrei de stânga, care au participat la manifestații în favoarea Palestinei, nu în favoarea Hamasului.

Unii manifestă pentru Hamas, alții manifestă pentru Palestina, dar în final cu toții nu recunosc dreptul Israelului de a exista, și acest drept este esențial. Și, prin Israel, cu care Putin a avut relații bune, de fapt, încearcă să lovească în solidaritatea europeană, pentru că atunci când vom începe să avem probleme pe continent, când fricile antiteroriste vor reapărea și au reapărut, toată situația legată de Ucraina va deveni mult mai complicată.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:47 - Sondaj de opinie, în ajunul alegerilor prezidențiale: Luptă strânsă între Elena Lasconi și George Simion pentru intrarea în turul doi. Cei doi sunt cotați la 19%
11:34 - Cât a costat încoronarea regelui Charles al III-lea? Publicarea cifrelor a dus la critici privind sumele mult prea mari cheltuite
11:29 - Un avion Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara a ajuns la Cluj-Napoca / Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de vânt
11:17 - Zi decisivă pentru aderarea la Spațiul Schengen: Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României
10:50 - Aeronavele F-16 vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Anunțul Forțelor Aeriene Române
10:26 - Reacția NATO după ce Rusia a lansat în Ucraina o rachetă balistică: „Nu va schimba determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”
10:25 - Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: „Nu o să se desființeze oficii poștale și nu o să fie dați oameni afară” / „Până în momentul de față nu sunt încântat de modul în care s-a reușit implementarea programului de investiții de la Poșta Română” (VIDEO)
09:56 - Prime cât trei salarii pentru angajații ANAF care aduc mai mulți bani la stat
09:48 - Autostrada A1 a fost închisă din cauza vântului puternic și a viscolului. Mai multe indicatoare rutiere au fost distruse
09:26 - Cod roșu şi portocaliu de viscol în cea mai mare parte a ţării. Rafale de vânt vor fi de peste 120 km/h