Politologul american Francis Fukuyama spune din nou, după 25 de ani (de data asta despre războiul din Ucraina): „Este într-adevăr sfârșitul istoriei”

Politologul american Francis Fukuyama spune din nou, după 25 de ani (de data asta despre războiul din Ucraina): Este într-adevăr sfârșitul istoriei

În ultimul an, a devenit evident că există slăbiciuni cheie în centrul unor state autoritare aparent puternice, arată Francis Fukuyama într-un editorial din The Atlantic.

China și Rusia sunt avangarda unui val autoritarist mai larg, spune Fukuyama

„În ultimul deceniu, politica globală a fost puternic influențată de state aparent puternice, ai căror lideri nu sunt constrânși de lege sau de mecanismele de control și echilibru constituțional.

Atât Rusia, cât și China au susținut că democrația liberală este în declin pe termen lung și că marca lor de guvernare autoritară bazată pe forță este capabilă să acționeze decisiv și să facă lucrurile să se întâmple în timp ce rivalii lor democratici dezbat, tergiversează și nu reușesc să își respecte promisiunile.
Slăbiciunile statelor robuste au fost prezentate în mod evident în Rusia.

Aceste două țări au fost avangarda unui val autoritarist mai larg, care a pus în umbră câștigurile democratice din întreaga lume, de la Myanmar, Tunisia, Ungaria și El Salvador. În ultimul an, însă, a devenit evident că există slăbiciuni cheie în centrul acestor state puternice. (…)

Punctele slabe sunt de două feluri. În primul rând, concentrarea puterii în mâinile unui singur lider la vârf garantează un proces decizional de slabă calitate și, în timp, va produce consecințe cu adevărat catastrofale.

În al doilea rând, absența discuțiilor și dezbaterilor publice în statele „puternice” și a oricărui mecanism de responsabilizare înseamnă că sprijinul liderului este superficial și se poate eroda la un moment dat.

Susținătorii democrației liberale nu trebuie să cedeze în fața unui fatalism care acceptă tacit linia ruso-chineză conform căreia astfel de democrații sunt în declin inevitabil. Progresul pe termen lung al instituțiilor moderne nu este nici liniar, nici automat.

De-a lungul anilor, am asistat la regresuri uriașe în progresul instituțiilor liberale și democratice, odată cu ascensiunea fascismului și a comunismului în anii 1930, sau cu loviturile de stat militare și crizele petroliere din anii 1960 și 1970.

Și totuși, democrația liberală a rezistat și a revenit în mod repetat, deoarece alternativele sunt atât de rele. Oamenilor din culturi variate nu le place să trăiască sub dictatură și își apreciază libertatea individuală.

Niciun guvern autoritar nu prezintă o societate care să fie, pe termen lung, mai atractivă decât democrația liberală și, prin urmare, ar putea fi considerată obiectivul sau punctul final al progresului istoric.” – scrie Fukuyama.

În urmă cu 25 de ani, Francis Fukuyama a scris că sfârșitul istoriei va însemna democrație mai multă

În urmă cu 25 de ani, Francis Fukuyama anunța pentru prima dată „sfârșitul istoriei” și triumful inevitabil al democrației capitaliste. Argumentul său anunța că democrația va învinge toate celelalte forme de guvernare, deoarece dorința naturală de pace și bunăstare ar fi pus națiunile pe calea progresului, de la care ar fi fost imposibil de deviat.

Dar între timp, în țările cele mai afectate de crizele energiei și gazelor, alegătorii se îndreaptă spre extrema dreaptă, așa cum s-a întâmplat deja în Italia, Ungaria, etc – exact cum nu trebuia să se întâmple, conform previziunilor politologului.

După 25 de ani de la primul „sfârșit al istoriei” anunțat de Fukuyama, întreaga lume se confruntă cu inflație, cu foamete, războaie și schimbări climatice ireversibile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`