Polițiștii din Germania sunt revoltați după intrarea României și Bulgariei în Schengen: „E un dezastru pentru securitatea oamenilor din Europa”
Bulgaria și România se pot alătura pe deplin spațiului Schengen fără granițe din ianuarie 2025. Miniștrii de interne ai celor 27 de state membre au decis acest lucru săptămâna aceasta la Bruxelles.
Spațiul Schengen permite oamenilor să călătorească în Europa fără a fi controlați la granițe. Sunt incluse în total 29 de țări, inclusiv state membre ale UE, precum Germania și Franța, dar și țări din afara UE, precum Elveția și Norvegia.
Polițiștii germani sunt însă revoltați! Șeful Uniunii Federale de Poliție, Heiko Teggatz (52 de ani), critică intrarea României și a Bulgariei în Schengen: „Din ce în ce mai multe state europene recurg în prezent la controale la frontierele interne pentru că Schengen nu funcționează. Acum să te gândești la adăugarea mai multor state la rețeaua Schengen este mai mult decât o naivitate!”, potrivit Bild.
Este încă „mult prea devreme” pentru o astfel de decizie. Acest lucru se aplică în special României și Bulgariei, „ale căror granițe externe ar trece apoi de-a lungul zonelor de război și punctelor fierbinți”. Teggatz: „Această decizie de admitere este o catastrofă pentru siguranța oamenilor din Europa.”
Oficialii germani din Poliție subliniază că este neclar ce impact va avea decizia asupra dezvoltării infracțiunilor comise de autorii bulgari și români în Germania. În 2023, BKA a numărat aproape 28.000 de infracțiuni comise de infractori bulgari și peste 63.000 de infractori români. Aceste cifre sunt impresionante.
Pentru comparație: Conform statisticilor poliției, aproximativ 20.000 de suspecți au venit din Italia și aproximativ 6.000 de suspecți din Franța.
Alexander Throm (56 de ani) este purtătorul de cuvânt al CDU pentru politica internă. El spune: „Odată cu aderarea Bulgariei și României, spațiul Schengen se apropie și mai mult de Turcia, Moldova și Marea Neagră. Acest lucru face să fie cu atât mai important pentru noi să urmărim îndeaproape modul în care se dezvoltă migrația ilegală în Europa și în UE, Germania are nevoie de posibilitatea de respingeri la granițele sale, „acum mai mult ca niciodată”.