Politico: Oficialii UE stabilesc ultimele detalii ale planului privind renunțarea la petrolul rusesc, dar cât de dure vor fi sancțiunile? Diplomat UE: „Dacă interdicția va include prea multe excepții, lumea își va da seama”
Oficialii UE stabilesc ultimele detalii ale planului prin care blocul comunitar ar urma să renunțe la importurile de petrol din Rusia, scrie Politico. Proiectul ar putea fi prezentat statelor membre cel mai devreme săptămâna viitoare. Germania și Ungaria au fost cele mai vocale țări până acum în a se opune interzicerii importurilor de petrol și gaze rusești, dar și alte țări sunt îngrijorate. Așa se face că oficialii Comisiei Europene au fost nevoiți să poarte negocieri foarte complicate.
Oficialii UE, plan de a renunța la importurile de petrol din Rusia
Oficiali și diplomați UE au transmis că decizia de a impune embargo petrolului rusesc va diferenția între diversele sortimente de petrol și felul în care acesta e transportat.
De asemenea, decizia va fi implementată treptat, așa încât statele dependente de petrolul rusesc să aibă timp să găsească surse alternative.
„Dacă interdicția va include prea multe excepții, restul lumii își va da seama”, a avertizat un diplomat UE.
David Mühlemann, expert în schimbul de mărfuri de la ONG-ul elvețian Public Eye, a explicat de ce „oprirea importurilor e logică”: „Ar fi eliminată o piață uriașă pentru petrolul rusesc, care nu ar putea fi înlocuită peste noapte”. Practic ar fi eliminată o importantă sursă de finanțare a războiului dus de Rusia în Ucraina.
Țările care se opun interzicerii importurilor de petrol și gaze rusești
Un diplomat de top din Europa centrală nu e, însă, la fel de convins: „Întrebare e: Dacă interzicem petrolul, cine va fi mai afectat: Rusia sau UE? Rusia vinde petrol altor țări și așa-și va procura fondurile”.
Germania a transmis că nu e de acord cu interzicerea imediată și totală a livrărilor de petrol rusesc, dar e dispusă să le întrerupă în anumite condiții pe care le discută acum cu Comisia Europeană.
Berlinul nu a dat semne că ar vrea să renunțe la gazul rusesc. Iar despre importurile de petrol, Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a spus că acestea „vor fi înjumătățite până la vară și vor fi reduse la zero până la finalul anului”.
Din Ungaria, ministrul de Externe, Péter Szijjártó, a declarat că țara sa nu va sprijini nicio sancțiune împotriva petrolului și gazelor rusești. Însă unii diplomați susțin că îngrijorările Ungariei sunt de natură economică, nu politică, fapt ce ar putea indica faptul că ungurii ar fi dispuși să facă un compromis politic dacă UE ar oferi alernative.
De altfel, şeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban a susținut că țara sa se aşteaptă să primească de la UE alternativă de aprovizionare înainte de a lua o decizie.
Îngrijorări au exprimat și Austria, Cehia, Slovacia și Bulgaria.