Politico: Invazia rusă a lovit puternic în conturile celor mai puternici oligarhi din Ucraina. Cum s-au micșorat averile primilor cinci miliardari de la Kiev
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a creat câteva „victime neașteptate”: oligarhii țării.
Considerată una dintre cele mai corupte țări din lume, Ucraina a fost condusă de un grup de bogați care au controlat o mare parte din politica, resursele sale precum și presa, industria, băncile, comerțul, agricultura sau proprietățile statului.
Unul dintre ei, Petro Poroșenko, a fost chiar președinte între 2014 și 2019 – relatează un studiu publicat de Politico referitor la faptul că invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a făcut ravagii atât cu averile cât și cu influența politică a acestora.
Războiul a limitat influența politică a oligarhilor
Vastele uzine metalice din Mariupol, deținute de Rinat Akhmetov, de exemplu, au fost transformate în ruine fumegânde; în aceeași situație sunt și terenurile agricole nefolosite și pline de mine terestre. Fabricile nu funcționează din cauza întreruperilor de curent iar exporturile maritime s-au micșorat, relatează analiștii publicației citate.
Chiar înainte de invazie, președintele Volodimir Zelenski a promovat o lege de deoligarhizare menită să le limiteze influența politică iar războiul a „rezolvat” în mare parte restul problemei: liderul actual nu mai are nevoie de susținerea politică și financiară a oligarhilor iar lupta împotriva agresiunii rusești este de natură să-i facă pe ucraineni mai puțin dornici să întoracă privirile spre vechii oligarhi mai ales în contextul în care reducerea corupției și consolidarea statului de drept reprezintă, de asemenea, o condiție pentru ajutorul acordat Ucrainei.
Politico face o sinteză a modului cum a schimbat războiul cu Rusia a averile financiare și politice a cinci mari oameni de afaceri ucraineni, după cum urmează:
Rinat Akhmetov, de la 14 la 4,3 miliarde dolari
Baza imperiului său de afaceri, conglomeratul metalurgic Metinvest, a pierdut două dintre uzinele sale mari din sudul Ucrainei: oțelăriile din Azovstal și Ilici au fost transformate în moloz de către bombardamentele asaltului asupra Mariupolului.
Potrivit ediției ucrainene a Forbes, averea lui Akhmetov a scăzut de la aproape 14 miliarde dolari în ianuarie la 4,3 miliarde de dolari, în decembrie. El este în continuare cea mai bogată persoană a Ucrainei.
Akhmetov s-a întors în Ucraina cu o zi înainte de invazia Rusiei iar de atunci nu a mai plecat din țară.
În iunie, miliardarul a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
De la începutul războiului, celelalte active ale sale – inclusiv centralele electrice, băncile, fermele, mineritul și uzinele de prelucrare – au fost fie avariate, fie confiscate de forțele rusești.
Multe dintre companiile lui au fost transformate în resurse pentru a ajuta la efortul de război, oferind mai mult de 100 milioane dolari pentru vești antiglonț și căști de protecție, materiale pentru fortificații, vehicule pentru armată, kituri alimentare și medicamente pentru civili.
„Deoarece acțiunile militare intense și atacurile cu rachete din Ucraina continuă, din păcate, aproape zilnic, nu este posibil un calcul precis și complet al pierderilor în acest stadiu, iar estimările pot fi incorecte și neconcludente”, a declarat purtătorul de cuvânt al oligarhului referitor la pierderile provocate de agresiunea Kremlinului.
În 2021, Zelenski l-a acuzat de tentativă a unei lovituri de stat, acuzație pe care Akhmetov a negat-o vehement.
De la invazie, acesta și-a predat licențele media iar sprijinul său deplin pentru efortul de război îi cumpără susținerea Kievului.
Viktor Pinchuk, de la 2,6 miliarde de dolari la 2 miliarde de dolari
De la începutul invaziei Rusiei, Viktor Pinchuk a îndemnat activ națiunile occidentale să-și întărească sprijinul militar iar, până la sfârșitul lui septembrie, cheltuise peste 45 de milioane dolari pentru sprijinul armatei și civililor din Ucraina, potrivit fundației sale caritabile.
Averea sa a scăzut de la 2,6 miliarde de dolari la 2 miliarde de dolari, potrivit Forbes.
În primele săptămâni ale războiului, când trupele rusești se apropiau de Kiev, paramedicii au fost mobilizați la conacul luxos al lui Pinchuk din suburbiile capitalei ucrainene.
Imperiul de afaceri al oligarhului – construit în jurul producătorului de țevi și roți de cale ferată Interpipe – a suferit mai puțin decât afacerile altor oligarhi, notează Politico.
„Situația financiară a holdingului s-a înrăutățit, dar nu poți spune că este un dezastru”, a declarat Alexander Paraschiy, șeful cercetării din cadrul companiei de consultanță ucraineană Concorde Capital citată de sursa amintită.
„Au fost mai afectați nu atât de ostilități, cât de creșterile prețurilor la energie și de problemele cu logistica”, a explicat el, referindu-se și la reducerea capacității Interpipe de a exporta pe mare.
Petro Poroșenko, de la 1,6 miliarde la 700 de milioane de dolari
În ciuda protestelor sale de nevinovăție, o parte din bunurile și bunurile sale au fost confiscate de un tribunal din Kiev iar, după invazie, posturile TV controlate de Poroșenko și-au accentuat criticile la adresa lui Zelenski.
„În prima zi a agresiunii ruse, 24 februarie, am venit la Zelenski și i-am spus: «Nu mai sunt liderul opoziției. Atât tu, cât și cu mine suntem soldați. Până la victoria noastră, nu voi critica pe nimeni”, a spus el într-un interviu pentru VOA.
Poroșenko, care a favorizat politicile naționaliste pe vremea când era președinte, a făcut, de asemenea, o garnitură militară și a organizat grupuri de voluntari pentru a ajuta în război – deși biroul lui Zelenski l-a acuzat de PR inutil.
Companiile lui Poroșenko au susținut cu peste 46 de milioane dolari forțele armate: a livrat vehicule blindate cumpărate din Italia și Marea Britanie, pickup-uri cu tracțiune integrală, veste antiglonț, căști de protecție sau combustibil.
Forbes menționează că averea sa a scăzut de la 1,6 miliarde de dolari la 700 de milioane de dolari.
Ihor Kolomoisky, acuzat de corupție, i s-a naționalizat compania energeticî
Kolomoisky, principalul susținător al lui Zelenski, a folosit posturile sale tv pentru a-l promova în timpul alegerilor prezidențiale din 2019.
Legăturile strânse cu noul lider nu l-au salvat pe Kolomoisky de probleme: în ianuarie, Departamentul de Justiție al SUA a susținut că alături de un asociat au spălat fonduri în SUA.
Principalul său activ financiar, Privatbank, a fost confiscat de autoritățile ucrainene în urmă cu șapte ani, după ce autoritățile de reglementare au găsit o lipsă de cinci miliarde de dolari.
În iulie, Zelenski a luat măsuri pentru a-l deposeda pe Kolomoisky de cetățenia sa ucraineană deoarece are pașapoarte israeliene și cipriote iar în noiembrie, guvernul ucrainean a invocat legile din timpul războiului pentru a prelua controlul asupra participațiilor la cea mai importantă companie energetică a națiunii Ukrnafta, controlată parțial de Kolomoisky.
Viktor Medvedciuk: 620 de milioane de dolari înainte de război, schimbat cu prizonieri de război
Viktor Medvedciuk, cu o avere de 620 de milioane de dolari înainte de război, a fost cel mai influent oligarh pro-rus din Ucraina; se pare că președintele rus Vladimir Putin este nașul fiicei sale – notează Politico.
Înainte de invazia la scară largă a Rusiei, Medvedciuk se afla însă în arest și se confrunta cu investigații privind o posibilă trădare ridicată a acuzațiilor de cooperare cu Rusia în ceea ce privește extracția ilegală de gaze în Marea Neagră dar și referitor la aprovizionarea cu cărbune din teritoriile controlate de rebeli din regiunea Donbas.
Medvedchuk a scăpat din arestul la domiciliu după invazie, dar a fost capturat în timp ce încerca să părăsească țara deghizat în voluntar militar.
În septembrie, el a fost schimbat cu prizonieri de război ucraineni deținuți de ruși iar locul său actual nu este cunoscut.
Croația a confiscat, de asemenea, superyacht-ul său de 200 de milioane de dolari, Royal Romance, care va fi scos la licitație în beneficiul Ucrainei.