Politico: Europa se pregătește să rămână pe cont propriu dacă Donald Trump redevine președinte al SUA

Politico: Europa se pregătește să rămână pe cont propriu dacă Donald Trump redevine președinte al SUA
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, susține că Europa trebuie să fie pregătită să se descurce singură dacă Donald Tump va câștiga alegerile prezidențiale din SUA în 2024, relatează Politico.

Europa ar putea rămâne pe cont propriu dacă Trump câștigă

„Dacă 2024 ne aduce «America First» (unul dintre sloganurile lui Donald Trump, joc de cuvinte însemnând «America Prima», «America înainte de toate», «Mai întâi America» etc, n.r.), Europa va fi pe cont propriu mai mult ca oricând”, a declarat premierul belgian, la începutul unui an cu alegeri atât în SUA, cât și în UE.

„Ar trebui, ca europeni, să nu ne temem de această perspectivă; ar trebui să o îmbrățișăm”, a adăugat Alexander De Croo, care spune că Europa trebuie să devină „mai puternică, mai suverană, mai autonomă”.

Donald Trump este favoritul cursei pentru nominalizarea candidatului republican la prezidențiale, statut confirmat și de victoria facilă pe care a obținut-o la alegerile primare din Iowa.

Păreri împărțite despre politica externă a administrației Trump

Deși există voci spun că Trump n-a făcut decât să continue politica lui Barack Obama în privința raportării europene la NATO, sunt și voci care se tem de o eventuală revenire a republicanului la Casa Albă. Victoria lui, spun contestatarii, ar putea duce la peturbarea comerțului și la retragerea susținerii americane pentru eforturile europene de securitate.

Belgia deține președinția rotativă a Consiliului UE, ceea ce le dă diplomaților belgieni puterea de a stabili agenda în multe întâlniri importante de la Bruxelles.

Thierry Breton, comisarul european al Franței, declara recent că Trump ar fi spus în 2020 că SUA nu va veni „niciodată” să ajute Europa dacă este atacată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`