Politico: Care sunt numele celor două femei politiciene din Europa de Est dintre care va alege Mark Rutte, șeful NATO, o înlocuitoare pentru Mircea Geoană
Înainte de a-şi începe noul mandat de şef al NATO, Mark Rutte s-a uitat deja peste câteva CV-uri ale celor care doresc să devină mâna sa dreaptă. Actualul secretar general adjunct, Mircea Geoană, care ocupă această funcţie din 2019, este de aşteptat să se retragă, pentru a candida la alegerile prezidenţiale din România din noiembrie, scrie Politico, citând oficiali ai alianței nord-atlantice.
Discuţiile de la sediul NATO se concentrează pe numele a două femei din Macedonia de Nord şi Bulgaria
Un diplomat NATO de rang înalt din Europa de Vest a declarat că există un consens general în rândul aliaţilor că un est-european ar trebui să fie numit ca adjunct al lui Rutte.
Discuţiile de la sediul NATO se concentrează pe două femei, foşti oficiali de rang înalt din Macedonia de Nord şi Bulgaria, două ţări balcanice care erau sub control sovietic până la sfârşitul Războiului Rece.
Numele fostului ministru al apărării din Macedonia de Nord Radmila Šekerinska a fost vehiculat de destul de multă lume, potrivit unui diplomat NATO şi unui oficial NATO important. Dacă ea va fi aleasă, va fi avea cea mai importantă funcție NATO din regiunea Balcanilor de Vest din afara Uniunii Europene. Ţara a aderat la NATO în urmă cu doar patru ani, Šekerinska jucând un rol-cheie în aderarea sa.
Pro-occidentală, Šekerinska este în prezent vicepreşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni la nivel european.
Šekerinska a refuzat să comenteze speculaţiile potrivit cărora ar putea ajunge adjuncta lui Rutte.
Ambele ţări sunt afectate de probleme legate de corupţie
O altă candidată este fosta vicepremieră a Bulgariei şi fostă comisară europeană Mariya Gabriel, potrivit a doi oficiali care cunosc direct planurile acesteia.
Mariya Gabriel nu a răspuns solicitării Politico de a comenta. La fel, delegaţiile Bulgariei şi Macedoniei de Nord la NATO nu au comentat candidaturile, iar NATO a refuzat, de asemenea, să comenteze.
Bulgaria a fost în centrul atenţiei din cauza legăturilor strânse ale elitelor sale politice cu Rusia. În aprilie, prim-ministrul demisionar Nikolai Denkov a avertizat într-un interviu acordat POLITICO că „Rusia va face tot posibilul pentru a-şi recăpăta influenţa puternică în Bulgaria”. Sofia a elaborat, de asemenea, acorduri pentru a consolida rolul Moscovei ca furnizor dominant de energie în Europa de Sud-Est, în ciuda sprijinului retoric al ţării UE pentru Ucraina, notează Politico.
Pe de altă parte, ambele ţări sunt afectate de probleme legate de corupţie.
Conform Transparency International, Bulgaria ocupă locul 67 la nivel mondial în Indicele de Percepţie a Corupţiei, iar Macedonia de Nord se află pe locul 76.
Alte candidaturi posibile
Chiar dacă aceste două candidate din Balcani sunt considerate favorite, există şi alţi candidaţi propuşi care îi sunt prezentaţi lui Rutte. Fostul prim-ministru al Letoniei, Krišjānis Kariņš, care a dorit cândva postul lui Rutte, candidează pentru a fi adjunct al acestuia, potrivit unui oficial leton de rang înalt.
Polonia şi Turcia – ambele cu instituţii militare serioase – iau în considerare propunerea unor candidaţi proprii, potrivit a doi diplomaţi NATO. Cu toate acestea, Polonia se confruntă cu luptele interne dintre preşedintele Andrzej Duda şi premierul Donald Tusk.
Rolul de secretar general adjunct a crescut în importanţă în ultimul deceniu, el trebuie să îl înlocuiască pe şef şi să prezideze de două ori pe săptămână reuniunile celor 32 de ambasadori din Consiliul Nord-Atlantic sau orice reuniune de urgenţă, inclusiv Consiliul NATO-Ucraina.
În mai 2021, Geoană a prezidat reuniunea informală a miniştrilor de externe NATO de la Berlin, când şeful NATO, Jens Stoltenberg, era diagnosticat cu Covid.