Politicienii australieni le cer din nou autorităților din SUA și Marea Britanie eliberarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange

Publicat: 15 02. 2024, 11:41

Parlamentul Australiei a adoptat o moțiune prin care solicită SUA și Regatului Unit să-l elibereze pe Julian Assange, înaintea unei audieri legale extrem de importante. Assange va apărea în fața Înaltei Curți din Marea Britanie săptămâna viitoare pentru a-și prezenta apelul final împotriva extrădării SUA.

Assange ar putea primi o pedeapsă de 175 de ani de închisoare

Cetățeanul australian, aflat în prezent în închisoarea Belmarsh din Londra, este căutat în SUA sub acuzație de spionaj și riscă până la 175 de ani de închisoare.

Parlamentarii australieni au votat 86-42 că Assange ar trebui să fie eliberat. Premierul Anthony Albanese, care a susținut moțiunea, a cerut ca în cazul lui Assange să se ajungă la o „concluzie” încă de la preluarea mandatului în 2022.

El a abordat problema direct cu președintele american Joe Biden în timpul unei vizite de stat în octombrie 2023.
A urmat o delegație interpartitică de parlamentari australieni care a călătorit la Washington pentru a face lobby pe lângă parlamentarii americani pentru libertatea lui Assange.

Fondatorul WikiLeaks este căutat pentru că a publicat mii de documente clasificate în 2010 și 2011, din care, printre altele, s-a aflat despre crimele de război ale armatei americane.

De altfel, el susține că dosarul împotriva lui este motivat politic. Echipa sa juridică spune că e posibil să se sinucidă dacă este trimis în SUA.

Guvernul australian cere eliberarea lui Assange

În 2021, un judecător din Marea Britanie a blocat extrădarea lui Assange, invocând îngrijorări pentru sănătatea sa mintală.
Înalta Curte a anulat ulterior această decizie pe baza faptului că SUA au dovedit că domnul Assange va fi îngrijit în siguranță. În 2022, ministrul de Interne de atunci, Priti Patel, a aprobat cererea de extrădare a SUA.

Familia lui Assange a continuat să ceară guvernului australian să facă mai multe pentru a-i asigura eliberarea, avertizând că bărbatul de 52 de ani ar putea „dispară” în sistemul de justiție american în cazul în care va fi predat.

Procurorul general al Australiei, Mark Dreyfus, a declarat că a abordat problema cu omologul său american, Merrick Garland, la o întâlnire la Washington luna trecută.

„Aceasta a fost o discuție privată, dar poziția acestui guvern cu privire la Julian Assange este foarte clară și nu s-a schimbat. Este timpul să încehiem această situație”, a spus Dreyfus într-o declarație.

Assange se află în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din 2019. El a petrecut anterior șapte ani în ambasada Ecuadorului la Londra, în timp ce încerca să solicite azil în țara sud-americană.