Taberele din lumea politică poloneză par să se fi încleștat într-un război total, după cum se derulează cazul celor doi parlamentari care au fost condamnați de instanță pentru abuz de putere, dar pe care președintele țării, Andrzej Duda, susține că i-a grațiat, relatează Politico.
Marți seara, Poliția poloneză a fost nevoită să pătrundă în palatul prezidențial din Varșovia pentru a-i aresta pe cei doi parlamentari ai opoziției, care se adăposteau acolo sub protecția președintelui Andrzej Duda.
Arestarea celor doi a avut loc în momentul în care Duda părăsise clădirea pentru a se întâlni cu lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, iar poliția a intervenit în timpul absenței sale.
Acțiunea polițiștilor reprezintă apogeul unei lupte între Duda, aliatul vechiului guvern, de orientare conservatoare, și noul prim-ministru Donald Tusk, care încearcă să pună capăt în mod efectiv celor opt ani de guvernare a Partidului Lege și Justiție (PiS), înlăturând toate persoanele aflate la conducerea unor instituții-cheie – precum mass-media, instanțele și companiile de stat -, care sunt loiale administrației anterioare.
Noua administrație a lui Tusk, care a câștigat alegerile din octombrie, anul trecut,, dorește să realinieze țara la normele impuse UE, pentru a debloca miliarde de miliarde de euro din fondurile suspendate și pentru a face din nou din Varșovia un jucător important în politica europeană.
Dar președintele Andrej Duda are încă la îndemână multiple posibilități de a zădărnici planurile de reformă ale lui Tusk, iar cazul celor doi parlamentari PiS condamnați – Mariusz Kamiński și Maciej Wąsik – care au beneficiat de protecția prezidențială, s-a transformat rapid într-o bătălie între cele două tabere politice.
Cei doi au fost condamnați pentru că, în 2007, în calitate de șefi în Biroului Central Anticorupție, respectiv adjunct, au folosit o serie de documente false în încercarea de a-i incrimina pe aliații din coaliția condusă de PiS.
Acțiunea făcea parte din strategia PiS, care spera să distrugă partidul minoritar din coaliția aflată la putere și să îi absoarbă parlamentarii, pentru a putea să guverneze singur – dar tentativa a declanșat un scandal care a dus la prăbușirea guvernului.
Marți, președintele parlamentului polonez, Szymon Hołownia, avertiza că situația celor doi deputaților condamnați, care s-au sustras ordinului de încarcerare, amenință să se transforme într-o „criză constituțională profundă”, în timp ce Tusk a amintit care sunt sancțiunile din codul penal pentru ascunderea persoanelor căutate de poliție.
„Poate că este chiar un lucru bun că această criză a avut loc, pentru că toată lumea poate vedea ce încurcătură a creat PiS, din păcate, mână în mână cu președintele Duda, prin «reformarea» sistemului judiciar polonez”, a declarat Hołownia.
În vreme ce poliția își motivează acțiunea spunând că nu a făcut decât să pună în aplicare ordinul instanței, președintele Duda prezintă propria sa variantă, insistând asupra faptului că i-a grațiat deja pe cei doi deputați condamnați în 2015.
Doar că lucrurile nu sunt așa de simple în Polonia, unde reformele introduse de PiS în cei opt ani de guvernare afectat și au divizat sistemul judiciar.
În 2017, Curtea Supremă a Poloniei a decis că grațierea prezidențială nu a avut efect, deoarece a fost acordată înainte de prounțarea unui verdict final al instanței și a retrimis cauza la o instanță inferioară, care i-a condamnat pe cei doi, în decembrie, la doi ani de închisoare.
Cu toate acestea, Tribunalul Constituțional, o altă instanță superioară, una controlată de PiS, a emis propria hotărâre prin care a decreta că grațierea este în vigoare.
Pe fondul acestor decizii contradictorii, Kamiński și Wąsik au decis să ignore verdictul prin care au fost condamnați la închisoare.
„Nu o recunoaștem, nu este o hotărâre pentru noi. Este o ilegalitate totală”, a declarat Kamiński după hotărârea judecătorească. „Nu ne simțim vinovați, nu ne simțim condamnați. Am fost grațiați în mod corespunzător de către președinte”, a declarat, la rândul lui, Wąsik.
În plus, președintele parlamentului a contestat calitatea de deputat a celor doi, invocând o prevedere legală care interzice persoanelor cu condamnări să activeze în parlament, și a spus că îi va împiedica să participe la sesiunile legislative
În urmă cu câteva zile, o cameră a Curții Supreme din Polonia – a cărei independență este pusă la îndoială de instanțele europene pentru că unii dintre judecătorii săi au fost numiți într-un mod despre care criticii spun că a încălcat legislația poloneză – a considerat că Hołownia a greșit când a decis că cei doi nu mai sunt parlamentari.
O altă cameră a Curții Supreme, recunoscută de alte instanțe, urmează să emită miercuri propria decizie.
Între timp, instanța care i-a condamnat pe Kamiński și Wąsik a remis un ordin către poliție prin care a solicitat ca cei doi să fie duși la închisoare. Acest lucru a fost împiedicat de președintele Duda, care i-a invitat pe parlamentari să se refugieze în palatul său din centrul Varșoviei.
După intervenția poliției, cei doi au fost conduși la penitenciarul la care urmează să își înceapă ispășirea pedepsei.
„Statul de drept funcționează în sfârșit”, a scris pe Twitter Michał Szczerba, un deputat al Coaliției Civice, unul dintre partidele care formează noul guvern.
În acest timp, susținătorii lui Kamiński și Wąsik au denunțat arestările lor ca fiind ilegale. Beata Szydło, fost prim-ministru PiS, i-a numit „primii prizonieri politici ai regimului Tusk”.
Conform prerogativelor prezidențiale, Duda îi poate elibera din închisoare, dar ar trebui să emită o altă grațiere – ceea ce până acum a refuzat să facă.
„Poziția mea este clară: prerogativa prezidențială a fost efectiv exercitată în 2015, bărbații au fost grațiați. Acest lucru a închis cazul într-un mod definitiv. Ei au locuri în parlament”, a declarat Duda la începutul acestei săptămâni.