În timp ce panica legată de pandemia de COVID-19 începe să dispară, New York și Londra se confruntă cu reapariția unui alt virus extrem de contagios, anunță nationalpost.
Primul caz de poliomielită din New York a fost anunțat pe 21 iulie, când un locuitor din comitatul Rockland a început să sufere din cauza paraliziei cu o lună înainte de a fi diagnosticat.
Tânărul nu fusese vaccinat împotriva virusului, iar Departamentul de Sănătate al statului New York (NYSDOH) a declarat că testele efectuate au sugerat că este posibil ca acest caz să fi provenit din afara Statelor Unite.
Două săptămâni mai târziu, NYSDOH a anunțat că a găsit virusul poliomielitic în probele de apă uzată din două comitate – Orange County și Rockland County – în lunile iunie și iulie.
Comisarul pentru sănătate al statului New York, Mary Bassett, a declarat că sute de alte persoane ar putea fi infectate.
În mod similar, în luna iunie, Marea Britanie a declarat un „incident național” rar, după ce urme ale virusului extrem de contagios au fost găsite în apele uzate din Londra, a declarat guvernul. Agenția de securitate sanitară din Marea Britanie identificase 116 poliovirusuri în 19 probe de ape uzate în acest an în Londra.
Ratele de imunizare în Londra variază, dar sunt în medie sub rata de acoperire de 95% pe care Organizația Mondială a Sănătății sugerează că este necesară pentru a ține poliomielita sub control.
Marea Britanie, la fel ca multe națiuni dezvoltate, nu a mai întâlnit cazuri de poliomielită începând cu anii 1980, datorită gradului ridicat de absorbție a vaccinului. Până în prezent, nu a fost raportat niciun caz.
În încercarea de a devansa o eventuală epidemie, guvernul britanic lansează o campanie de rapel a vaccinului antipoliomielitic, oferind un milion de doze pentru copiii londonezi cu vârsta sub 10 ani, după ce a confirmat că virusul se răspândește în capitală pentru prima dată din anii 1980.
Poliomielita, răspândită în principal prin contaminarea cu materii fecale, ucidea și paraliza anual mii de copii în întreaga lume.
Nu există niciun leac, dar vaccinarea a adus lumea aproape de a pune capăt bolii.
Deși poliomielita a fost în mare parte eradicată, aceasta rămâne endemică în două țări: Pakistan și Afganistan.
Ambele sunt afectate de tipul 1 (din cele trei tipuri), care prezintă un risc potențial de răspândire internațională.
Boala este de o gravitate deosebita prin mortalitatea indusă dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă. În România ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în 1992.