PMP ar putea ajunge în Parlament cu ajutorul voturilor din diaspora. Eugen Tomac: Noi ne păstrăm optimismul. Așteptăm rezultatul final (VIDEO)
Partidul Mişcarea Populară ar putea trece pragul de 5 la sută cu ajutorul voturilor din diaspora. PMP a strâns peste 8% din voturile date în străinătate, cifre care ar putea propulsa partidul în Parlament. Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat că el și colegii lui rămân optimiști în ceea cea privește deznodământul acestor alegeri.
PMP ar putea trece de pragul de 5% necesar pentru a face parte din Parlament, cu ajutorul voturilor din străinătate
”Noi ne păstrăm optimismul. Sunt convins că odată ce va fi anunțat rezultatul final, există toate premisele pentru a avea motive de bucurie. Deocamdată așteptăm rezultatul final. În anumite state nu am obținut foarte multe voturi, dar partidul care a obținut aproape cele mai multe voturi în cel de-al doilea stat românesc, Republica Moldova, este PMP. Așteptăm să se proceseze toate rezultatele, inclusiv din Republica Moldova, și abia atunci vom ști exact care sunt rezultatele finale”, a spus Eugen Tomac.
Eugen Tomac:E foarte clar că viitorul guvern va fi creat dintr-o coaliție
Întrebat care ar fi opțiunea PMP pentru guvernare în cazul în care partidul va depăși pragul electoral de 5%, Eugen Tomac a răspuns: „Noi rămânem consecvenți liniei pe care am avut-o în campania electorală. Considerăm în Parlament este necesară o majoritate confortabilă pentru un nou Executiv. Fiind un partid de dreapta, nu avem în calcul sub nicio formă vreo alianță sau proiect comun cu PSD, în rest rămân deschise mai multe opțiuni pe care le putem discuta după ce vor fi anunțate rezultatele oficiale. Din rezultatele pe care le avem la această oră, rezultă foarte clar că viitorul guvern va fi creat dintr-o coaliție. Depinde de modul cum va fi negociată și ce își va propune această coaliție. (…)
Faptul că am obținut în foarte multe secții din Republica Moldova cele mai multe voturi confirmă că PMP este un partid care nu întâmplător are un mesaj extrem de puternic de apropiere a Republicii Moldova de România”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Într-o declarație de duminică, la scurt timp după apariția rezultatelor exit-poll, Eugen Tomac vorbea despre prezența scăzută la urne, cea mai mică la un scrutin de după 1989, pe care a pus-o pe seama pandemiei de coronavirus.
”În primul rând, în mod clar,pandemiaa afectat prezența, pentru că sunt foarte mulți cetățeni care nu au dorit să participe la acest scrutin electoral, din rațiuni ce țin de protecție, din rațiuni ce țin de recomandări primite din partea autorităților. Chiar dacă s-a explicat destul de clar că nu există niciun risc”, spunea atunci Eugen Tomac.
Rezultate parțiale anunțate de Biroul Electoral Central
Potrivit datelor parțiale oficiale, anunțate de Biroul Electoral Central, luni, la ora 13.00, PMP nu întrunește deocamdată cele 5 procente necesare accederii în noul Parlament.
La Camera Deputaților, rezultatele sunt următoarele: PSD – 29,50%, PNL – 24,64%, USR PLUS – 14,76%, AUR – 8,29%, UDMR – 7,22%, PMP – 4,70%, Pro România – 4,24%, PER – 1,7%.
Rezultatele anunțate pentru Senat sunt următoarele: PSD – 30,1%, PNL – 25,7%, USR PLUS – 15,10%, AUR – 8,67%, UDMR – 7,34%, PMP – 4,76%, Pro România – 4,22%, PER – 1,22%.