„Plecați, cât încă mai puteți!”: Țările UE și Marea Britanie își îndeamnă cetățenii să fugă din Liban

„Plecați, cât încă mai puteți!”: Țările UE și Marea Britanie își îndeamnă cetățenii să fugă din Liban
Sursă foto: Hepta/Photo: Marwan Naamani/dpa

În timp ce unele guverne organizează zboruri charter, altele se pregătesc să renunțe la zborurilw comerciale din Beirut, pe măsură ce Israelul își continuă ofensiva la sol, anunță Politico.

Oficialii avertizează că s-ar putea ca până cetățenii se gândesc dacă să pleca sau nu s-ar putea să fie prea târziu

Țările europene le cer cetățenilor să părăsească Libanul, în timp ce Israelul și-a început marți ofensiva la sol împotriva Hezbollah.
„Plecați,cât încă mai puteți!”, a spus ambasadorul olandez în Liban, Frank Mollen, marți dimineață, adăugând însă, că deocamdată, Olanda nu va organiza un zbor de evacuare.

„Aceasta este într-adevăr o ultimă soluție, faci asta doar dacă nu mai poți face nimic altceva”, a spus el presei olandeze NOS.
Luptele dintre Israel și Hezbollah s-au intensificat în sudul Libanului, după ce liderul grupării militante, Hassan Nasrallah, a fost ucis vineri de atacurile aeriene israeliene, finalizate de începerea ofensivei terestre a Israelului de marți.

Guvernul Marii Britanii a anunțat luni seară că și-a pregătit primul zbor din Liban pentru miercuri.

„Este vital să plecați acum, deoarece evacuarea ulterioară poate să nu mai fie garantată”, le-a spus ministrul de externe David Lammy cetățenilor britanici, descriind situația ca fiind „volatilă” și cu potențialul de „deteriorare rapidă”.

Singura garanție pentru viață este plecarea din Liban

De asemenea, Ministerul de Externe al Germaniei a anunțat luni că a trimis o aeronavă militară specială la Beirut „pentru a sprijini plecarea colegilor și a familiilor acestora”, precum și a membrilor organizațiilor partenere germane.

„Sunt îmbarcați, de asemenea, cetățeni germani care sunt expuși în mod deosebit la risc din cauza circumstanțelor medicale”, a spus ministerul în declarație.

Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, a cerut luni seara tuturor cetățenilor italieni să părăsească Libanul „folosind zboruri comerciale de la Beirut la Milano sau Roma”.

„În acest moment este bine să plecăm din țară pentru că situația este cu adevărat complicată, există lupte. Deci, pentru garanția maximă, este bine ca cetățenii italieni să plece”, a spus el.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`