„Planul pentru victorie” al lui Zelenski a fost întâmpinat cu scepticism și de către ucraineni

„Planul pentru victorie” al lui Zelenski a fost întâmpinat cu scepticism și de către ucraineni
Foto: pixabay.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și-a dezvăluit în sfârșit săptămâna aceasta mult așteptatul „plan pentru victorie” pentru a pune capăt războiului de măcinare cu Rusia, dar a fost întâmpinat cu scepticism la Kiev, anunță publicația KyivPost.

Planul lui Zelenski nu li se pare foarte realist locuitorilor Kievului

Anunțul planului a venit în timp ce Ucraina se confruntă cu o presiune crescândă pentru a găsi o strategie de ieșire, deoarece trupele sale suferă pierderi pe câmpul de luptă, iar Moscova își intensifică atacurile asupra infrastructurii.

În centrul Kievului, Alyona, în vârstă de 20 de ani, crede că Ucraina ar putea câștiga războiul și că speră că aliații Ucrainei vor ajuta la implementarea planului în cinci puncte al lui Zelenski. Dar ea a spus că are îndoieli foarte mari în legătură cu planul.

„Cred că nu este foarte realist, dar niciodată nu este prea târziu să sperăm”, a spus ea pentru AFP, adăugând că „avem cu adevărat nevoie de mult mai multe resurse pentru a câștiga”.

„Planul pentru victorie”, pe care Zelenski l-a prezentat joi aliaților europeni ai Ucrainei la Bruxelles, solicită în primul rând o invitație imediată a Kievului de a adera la NATO – o perspectivă considerată depășită.

Liderul ucrainean a mai spus că va avea în vedere desfășurarea unei forțe „cuprinzătoare”, dar nenucleare, pe teritoriul țării sale, astfel încât Moscova să nu atace din nou.

Iar planul prevede, de asemenea, să se permită Ucrainei să lovească ținte militare în interiorul Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, un apel comun al Kievului către partenerii săi din străinătate.

Ucrainenii spun că țara lor are în continuare probleme cu corupția

„Am îndoieli foarte mari”, a spus Anatoliy, un locuitor din Kiev. El e îngrijorat de modul în care corupția – văzută ca o problemă politică și socială sistemică în Ucraina – subminează efortul de război.

Corupția este, de asemenea, o preocupare esențială pentru Oleksiy Moroz, un alt locuitor al Kievului, care a spus că Ucraina trebuie să lucreze pentru a rezolva problemele interne, precum și să facă apel la ajutor din străinătate.

„Se pare că fie cerșim, fie cerem ceva care să ne facă să ne simțim bine, dar nu facem nimic să ne schimbăm”, a spus el pentru AFP.
Georgiy, un veteran de război în vârstă de 56 de ani, a fost, de asemenea, sceptic în legătură cu planul: „Avem probleme foarte serioase. Avem probleme care nu au fost încă rezolvate”, a spus el.

Veteranul a criticat bărbații ucraineni care au fugit din țară în loc să rămână la luptă.
„Nu sunt destui oameni. Americanii si NATO nu ne vor da oameni. Ne pot ajuta cu echipamente, cu bani, dar nu cu oameni. Și sunt foarte putini oameni”, a adaugat el.

Starea de spirit de pe stradă contrastează puternic cu reacția la plan din partea asistenților și aliaților politici ai lui Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`