Planul Olandei pentru 2050: Alternative cu emisii scăzute de carbon

Planul Olandei pentru 2050: Alternative cu emisii scăzute de carbon
Foto: co2systems.com

În Țările de Jos, strigătul în creștere cu privire la pericolul cutremurelor de la Groningen a pecetluit decizia din 2019 de a închide zăcământul de gaz cu opt ani mai devreme decât data de închidere programată pentru 2030.

Comunitățile din întreaga țară se confruntă acum să decidă cu ce să înlocuiască acest gaz natural. Satul Loppersum este unul dintre cele 50 de „districte fără gaze naturale” care pilotează tehnologii alternative cu emisii scăzute de carbon, susținute de 400 de milioane de euro (460 de milioane de dolari/340 de milioane de lire sterline) în finanțare guvernamentală până în 2030, transmite BBC.

8 milioane de case, fără combustibili fosili

Cu obiectivul inițial al guvernului de a converti 50.000 de case până în 2028, guvernul speră că aceste schimbări vor arăta țării cum să-și atingă obiectivul de a elimina fiecare casă de combustibili fosili până în 2050. Toate cele 8 milioane dintre ele.

Va fi o schimbare imensă, spune Casper Tigchelaar, cercetător principal în domeniul energiei în mediul construit la Organizația Olandeză pentru Cercetare Științifică Aplicată (TNO). „Acum cinci ani, acest tip de scenariu era doar un ipotetic”

Odată cu scăderea producției interne de gaze, Țările de Jos se bazează din ce în ce mai mult pe gazul importat. Guvernul a hotărât în ​​2018 că toate casele noi nu trebuie conectate la rețeaua de gaz , începând cu același an. Până în 2030, 1,5 milioane de locuințe existente trebuie să-și fi schimbat sursa de căldură. Și toate clădirile din Țările de Jos trebuie să utilizeze o alternativă cu emisii scăzute de carbon la combustibilii fosili până în 2050 .

Cel mai mare obstacol: găsirea investițiilor necesare

În 2018, industria geotermală a creat un plan general , susținând că ar putea satisface 7% din nevoile rezidențiale de căldură până în 2030 și 35% până în 2050. Hans Bolscher, președintele Geothermie Nederland, spune că cele mai mari obstacole sunt găsirea investițiilor necesare și planificarea necesară. să aibă loc la nivel local.

Aceste schimbări au loc într-o plină criză a gazelor cu efect de seră. Potrivit ONU, în ritmul actual, planeta riscă să-și mărească temperatura medie cu 2.7 grade Celsius.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`