Planul Guvernului Ucrainei de a cumpăra reactoare nucleare în valoare de sute de milioane de dolari fabricate în Rusia stârnește indignarea cetățenilor

Planul Guvernului Ucrainei de a cumpăra reactoare nucleare în valoare de sute de milioane de dolari fabricate în Rusia stârnește indignarea cetățenilor
Centrala nucleară Ucraina Khmelnytskyi, sursă foto: captură YT

Guvernul Ucrainei luptă împotriva opoziției din ce în ce mai mari față de o schemă de mai multe sute de milioane de dolari pentru a cumpăra reactoare nucleare rusești, confruntându-se cu acuzații că oficialii deschid ușa corupției exact în timp ce se fac eforturi pentru curățarea sectorului energetic al țării de corupți, anunță Politico.

Mulți parlamentari din Ucraina se opun cumpărării reactoarelor nucleare rusești

Guvernul vrea să modernizeze două noi unități la centrala nucleară Hmelnytskyi din vestul Ucrainei, argumentând că vor contribui la consolidarea rețelei energetice a țării pe care bombele rusești au decimat-o.

Cel mai rapid de a face acest lucru, susțin ei, este să cumpere reactoare de fabricație rusă care se află în prezent depozitate în Bulgaria, la un cost estimat la 600 de milioane de dolari.

Dar acordul are nevoie de aprobarea parlamentarilor, iar mai mulți parlamentari – inclusiv cel puțin unul din partidul președintelui Volodimir Zelenski – susțin că acordul ar putea face o gaură masivă în bugetul zdrențuit al țării pentru tehnologia învechită, care nu îi va ajuta neapărat pe ucraineni să oprească penele de curent care sunt anticipate.

Problema a ajuns pe masă marți dimineață, când oficialii guvernamentali s-au întâlnit cu membri ai parlamentului pentru a discuta. Potrivit a doi parlamentari prezenți, guvernul a recunoscut că în prezent nu are sprijinul necesar pe fondul îndoielilor create.

„Este extrem de rar ca lucrurile la un nivel atât de înalt să nu fie susținute”, a spus Andrii Zhupanyn, deputat din partidul de guvernământ al lui Zelenski și membru al comisiei pentru energie a parlamentului.

El a pus câteva întrebări despre care a spus că au rămas fără răspuns: „Ne putem permite să cumpărăm reactoare nucleare rusești în timpul invaziei pe scară largă? Și care este starea acestor reactoare? Au fost cumpărate de Bulgaria acum 10-12 ani, așa că vor funcționa când vor ajunge în Ucraina?”

Reactoarele nucleare rusești sunt cele mai ieftine și rapide opțiuni ale Ucrainei

Cu toate acestea, ministrul energiei al Ucrainei, German Galuschenko, care promovează planul, a respins îngrijorările, argumentând că extinderea energiei nucleare este singura modalitate de a menține în funcțiune rețeaua energetică asediată și că cele două reactoare VVER-1000 sunt cele mai rapide și mai ieftine opțiuni disponibile.

„Împotriva atacurilor rusești, energia nucleară [reprezintă] 60% din mixul nostru energetic și este coloana vertebrală a sistemului nostru energetic”, a spus el în comentarii pentru Politico. „Dezvoltarea și adăugarea mai multor unități la Centrala Nucleară Khmelnytskyi este o prioritate pentru guvernul Ucrainei.”

Ucraina încearcă să reprime corupția în sectorul său energetic. La începutul acestei săptămâni, ministrul adjunct al lui Galușenko, Oleksandr Kheil, a fost arestat din cauza acuzațiilor că a solicitat o mită de jumătate de milion de dolari în schimbul transferului de echipamente de exploatare a cărbunelui aparținând unei întreprinderi de stat.

Zhupanyn și colegii săi susțin că achiziționarea reactorului nuclear rusesc va deveni un alt loc pentru astfel de tranzacții suspecte de corupție.
„În ultimii 10 ani, au existat multe cazuri penale împotriva persoanelor care folosesc licitații pentru a extrage numerar de la compania de energie nucleară de stat a Ucrainei”, a spus el într-un interviu. „Dacă le permiteți să cheltuiască miliarde de grivne pentru asta, vă puteți aștepta la o serie de dosare penale în următorii 10 ani.”

Guvernul Ucrainei este acuzat că a ascuns informații despre planul de a cumpăra reactoarele

Galuschenko a negat acuzațiile potrivit cărora guvernul a ascuns informații.
„Însuși faptul că legea este în [parlament] și discutăm despre prevederile ei cu parlamentarii și societatea este un semn clar al deschiderii noastre”, a adăugat el. „Toate speculațiile privind „transparența” sunt manipulări ale forțelor și cercurilor care nu sunt interesate de dezvoltarea sectorului nuclear al statului ucrainean.”

Cu toate acestea, parlamentarii susțin în continuare că guvernul nu a reușit să răspundă la întrebările cheie cu privire la modul în care schema oferă un raport calitate-preț sau abordează provocările rețelei energetice asediate. Iar Yaroslav Zheleznyak, un economist și deputat din cadrul partidului liberal Holos din Ucraina, a spus că nu este încrezător că guvernul poate potoli aceste preocupări.

„Există o mulțime de parlamentari din toate facțiunile care nu susțin legea”, a spus el pentru Politico după întâlnirea de marți. „Suntem îngrijorați de corupție în acest proces de achiziții și nu am primit nicio explicație.”

Sectorul energetic al Bulgariei se confruntă cu propriile sale scandaluri de corupție – marți, anchetatorii au percheziționat birourile operatorului său de rețea de gaz de stat într-o anchetă privind presupusa utilizare abuzivă a banilor de la UE.

Susținătorii unui partid politic de extremă dreaptă, pro-rus din țară, au blocat în mai accesul la una dintre centralele nucleare ale țării pentru o delegație de la Kiev, care intenționa să inspecteze echipamentele pe care intenționează să le cumpere pentru propriul sector de energie atomică.

ONG-ul ucrainean pentru energie și mediu Ekodiya și-a exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la propunerile pentru Khmelnytskyi, argumentând că proiectul se va baza pe „echipamente învechite fabricate din Rusia” și că „folosirea tehnologiei învechite poate duce la probleme serioase de siguranță și eficiență”.

În schimb, susține grupul, investiția mai bună ar fi în instalații mai mici de generare a energiei electrice, inclusiv surse regenerabile, distribuite pe o zonă mai largă. Volodymyr Kudrytskyi, directorul executiv al companiei de stat Ukrenergo, a declarat pentru Politico la începutul acestui an că construirea unei rețele extinse de energie verde ar face rețeaua mai puțin susceptibilă la atacurile rusești.

Moscova a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra infrastructurii cheie în ultimele luni, paralizând sistemul electric și lăsând Ucraina dependentă de importurile din UE. Analiștii avertizează că, fără eforturi concertate pentru a aduce online capacitate suplimentară și a se asigura că siturile critice sunt protejate cu rachete antiaeriene, țara s-ar putea confrunta cu o criză puternică în această iarnă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`