Președintele Volodimir Zelenski a făcut numeroase călătorii în Statele Unite pentru a cere sprijin pentru război și s-a întors de obicei cu promisiuni de noi arme și ajutor economic, precum și cu „laude” despre lupta eroică a ucrainenilor pentru cauza Occidentului liber.
Totuși, misiunea din această săptămână nu este doar de curtoazie, ci o șansă de a-și lua rămas bun de la Biden înainte de sfârșitul mandatului său prezidențial. Această încercarea de diplomație este „ultima speranță” a lui Zelenski de a obține permisiunea de a ataca Rusia cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune.
The Times a explicat că, dacă republicanul Donald Trump câștigă alegerile, sprijinul SUA ar putea înceta. Rivala sa, Kamala Harris, este precaută cu privire la „orice ar putea fi interpretat ca o escaladare bruscă a războiului”.
Forțele ucrainene au efectuat recent trei lovituri, distrugând mii de tone de muniție inamică. În special, un tren din Coreea de Nord plin cu obuze pentru front. Aceste operațiuni nu sunt decisive în sine, dar împiedică planurile Rusiei.
Publicația notează că incursiunea bruscă în regiunea Kursk este, de asemenea, menită să îmbunătățească poziția de negociere a Ucrainei. Cu toate acestea, Biden trebuie să explice că SUA nu încearcă să tragă Ucraina într-un război fără sfârșit, ci mai degrabă să îl „rănească” pe Putin.
Este posibil ca liderul de la Kremlin să nu aibă o înțelegere clară a modului în care va evolua războiul în iarnă. Cu toate acestea, continuarea acestuia ar putea însemna mobilizarea a încă 300 000 de oameni.
Aliații i-au cerut lui Zelenski să prezinte un plan de victorie care să justifice continuarea sprijinului. Acesta va fi prezentat lui Biden pe 26 septembrie.
Potrivit presei, planul nu prevede aderarea imediată a Ucrainei la NATO. În schimb, acesta garantează securitatea pentru a preveni o nouă invazie. Kievul intenționează să continue ofensiva în regiunea Kursk în timp ce forțele armate ruse rămân pe teritoriul ucrainean.
Planul include, de asemenea, arme mai sofisticate pentru a descuraja permanent Rusia, mai mult sprijin financiar din partea Occidentului pentru reconstruirea infrastructurii și „vindecarea” economiei.
„Nu este vorba atât de victorie, cât de un plan de supraviețuire – Zelenski a devenit un realist. Nu este clar cât de mult poate ceda Putin, dar ceea ce este clar este că Ucraina trebuie menținută în luptă. Dacă nu, atunci și Occidentul va pierde”, scrie ziarul.
Candidatul la președinția SUA, Donald Trump, l-a numit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „cel mai mare vânzător din istorie”. El a subliniat că liderul de la Kiev se întoarce din fiecare călătorie în Statele Unite cu bani.
Președintele Zelenski a precizat că sfârșitul războiului este mai aproape decât pare. El a subliniat că este „foarte important” să consolidăm Ucraina.