CORONAVIRUS | Hong Kong: Plajele, ”sufocate” de măști de unică folosință

CORONAVIRUS | Hong Kong: Plajele, ”sufocate” de măști de unică folosință
Sursa Foto: vicnews

Măştile de unică folosinţă, folosite de oameni pentru a se proteja împotriva pandemiei de coronavirus, au invadat plajele din Hong Kong, acestea adaugându-se cantităţilor deja îngrijorătoare de deşeuri de plastic care plutesc pe apele regiunii autonome de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze.

„Masca de unică folosință este doar o altă povară pe care o lăsăm în urmă pentru generațiile viitoare pe plajă”, a declarat pentru AFP Gary Stokes, co-fondatorul OceansAsia, transmite hongkongfp.com.

Cu puțin timp înainte de izbucnirea pandemiei globale, ONG-ul de mediu din Hong Kong a lansat un studiu de un an de zile privind analiza resturilor marine și a microplasticilor găsite pe una dintre insulele mai îndepărtate și nelocuite ale orașului.

Cele cinci articole găsite cel mai frecvent au fost sticlele, ambalajele din polistiren, brichete, tacâmuri de unică folosință și paiele de plastic.

Hong Kong: Măștile de unică folosință utilizate ca protecție împotriva Covid-19 plutesc pe mare

În prezent, măştile de unică folosinţă utilizate ca protecție împotriva SARS-CoV-2 plutesc la suprafaţa mării, de-a lungul plajelor şi a litoralului.

În timpul unei vizite recente, ecologiștii au numărat și au scos 70 de măști de pe o plajă de 100 de metri. O săptămână mai târziu, alte 30 de măști au fost găsite.

„De când societatea a început să poarte măști, cauza și efectele acesteia se văd acum pe plaje”, a spus Stokes.

7,5 milioane de locuitori din Hong Kong produc șase milioane de tone de deșeuri în fiecare an, doar aproximativ 30% din acestea sunt reciclate.

Chiar înainte de apariția coronavirusului, rezidenții purtau adesea măști de protecție pe naveta zilnică, mai ales în perioada gripei de iarnă.

Dar apariția bolii mortale Covid-19 a făcut ca masca să fie aproape omniprezentă.

În ciuda apropierii sale de China continentală, originea focarului, Hong Kong a reușit în mare parte să învingă virusul cu puțin peste 1.000 de infecții și patru decese.

Un număr tot mai mare de companii oferă acum măști reutilizabile, iar guvernul a lansat, de asemenea, o inițiativă de a trimite tuturor locuitorilor o mască de țesătură care poate fi spălată.

Cu toate acestea, măștile de unică folosință rămân de departe cea mai populară alegere.

Roma: Amenzi pentru cei care îşi aruncă măştile și mănușile pe străzi

În mai, Virginia Raggi, edilul Romei, capitala Italiei, a semnat o ordonanţă care prevede amenzi între 25 de euro şi 500 de euro celor care aruncă pe stradă măştile sau mănuşile folosite ca protecţie împotriva noului coronavirusului.

Potrivit ordonanței, interdicția de a arunca acest tip de obiecte în întregul spaţiu municipal şi amendarea celor care sunt vinovaţi de această infracţiune este impusă până la 31 iulie.

OMS recomandă purtarea măștilor în zonele publice

Organizația Mondială a Sănătății (OMS, n.r.) a declarat că măștile de protecție ar trebui să fie purtate în public, în cazul în care distanțarea socială nu este posibilă pentru a ajuta la stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus.

Expertii OMS susțin că mășile reprezintă o barieră pentru agenţii patogeni care pot infecta alte persoane.

Epidemiologul OMS Maria van Kerkhove, expertul principal al OMS pentru Covid-19, a recomandat oamenilor să poarte o mască din material în zonele unde există un risc de transmitere a bolii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`