Se ascunde Plahotniuc în România? Un lider PAS susține că oligarhul a fost recent la Iași pentru a pune la punct demiterea guverului Maia Sandu. Acesta este urmărit internațional pentru spălare de bani

Se ascunde Plahotniuc în România? Un lider PAS susține că oligarhul a fost recent la Iași pentru a pune la punct demiterea guverului Maia Sandu. Acesta este urmărit internațional pentru spălare de bani
Foto: Vlad Plahotniuc / Facebook

Locația unde se află Vladimir Plahotniuc continuă să fie un mister la 6 luni după ce oligarhul moldovean a pierdut puterea și a fugit din Republica Moldova pentru că se adunau dosarele penale împotriva sa.

Cu toate că este are mandat internațional de arestare pe numele său, acesta este posibil să fi fost recent în România. O spune secretarul general al PAS, Igor Grosu, care susține că în urmă cu o lună sau o lumă și jumătate acesta ar fi venit la Iași pentru a complota pentru răstunarea guvernului Maia Sandu, lucru ce s-a întâmplat în urmă cu o săptămână după ce moțiunea de cenzură a fost votată de socialiștii președintelui Igor Dodon și deputații din PDM, fostul partid al lui Plahotniuc.

„Eu pot să-mi permit să afirm că acum o lună-o lună și jumătate dl Plahotniuc s-a apropiat de câteva ori de Chișinău, la o distanță nu prea mare, undeva pe la Iași a fost în vizită, s-a întâlnit cu cine s-a mai întâlnit acolo, inclusiv a mai dat ochii și cu cei care încă îl deplâng. De aceea, contribuția dlui Plahotniuc la ultimele evenimente eu cred că a fost, cel puțin din partea taberei pe care d-lui o controlează încă în Partidul Democrat, dar în Partidul Democrat eu sincer cred că acolo încă sunt oameni care vor să se lepede de moștenirea lui Plahotniuc, care înțeleg că acel model ducea numai spre un colaps pe care l-au trăit”, a afirmat deputatul Igor Grosu, conform cotidianul.md.

Acesta a mai acuzat Partidul Democrat din Republica Moldova că nu a arătat că s-a schimbat după plecarea lui Plahotniuc după ce a votat moțiunea de cenzură.

„PD-ul a avut o șansă pe care a ratat-o la moțiune, căci ei, dacă votau împotriva moțiunii, demonstrau întregii societăți, dar și partenerilor de dezvoltare că ei sunt gata, sunt altfel de partid”, a mai declarat Igor Grosu.

Procuratura Anticorupție din Republica Moldova a anunțat, la finalul lui octombrie, că fostul președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost anunțat ca fiind în urmărire internațională și interstatală.

Vladimir Plahotniuc are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Potrivit procurorilor, pe parcursul anilor 2013 – 2015, acesta a creat o schemă infracțională cu scopul de a transfera, dobândi, deține și utiliza bunuri despre care știa că sunt venituri ilicite. Procurorii susțin că având intenția de a tănui aceste bunuri, Plahotniuc a înființat, prin intermediul unor persoane interpuse, mai multe companii rezidente și nerezidente, prin care a organizat circulația mijloacelor băneși în proporții deosebit de mari – circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 euro. Materialele cauzei ar demonstra că Plahotniuc știa că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A.

Tot în acest dosar de spălare de bani mai sunt vizate două persoane, dintre care una a fost reținută deja pentru 30 de zile.

Un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului lider al PDM a fost emis la 11 octombrie de Judecătoria Chișinău.

Recent, șeful PA, Viorel Morari, a recunoscut că un dosar penal pe numele lui Vladimir Plahotniuc putea fi deschis mai înainte, dar susține că în cazul în care, în timpul guvernării PDM, ar fi întreprins anumite acțiuni, ar fi fost înlăturat din funcție prin intermediul procedurilor disciplinare sau acuzațiilor penale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:51 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după numărarea a sub 9% din voturi: Marcel Ciolacu și surpriza scrutinului, independentul Călin Georgescu, ocupă primele două locuri
21:40 - Mircea Geoană: „Sunt momente extrem de complicate, mă rog la Dumnezeu ca să ne țină în siguranță”
21:31 - Nicolae Ciucă (PNL), declarații după ce, potrivit exit-poll-urilor, a ratat finala prezidențială: „După ce aflăm rezultate finale vom lua decizii” (VIDEO)
21:25 - George Simion crede că rezultatele exit-pollurilor sunt o manipulare: „Vom câștiga la numărătoarea corectă a voturilor”
21:15 - Lasconi (USR): Votul de azi e o moțiune de cenzură la adresa PSD-PNL. Săptămâna viitoare voi vorbi cu partidele de dreapta pentru a pregăti de o majoritate parlamentară. Dragi români, vă rog nu mă lăsați singură! (VIDEO)
21:11 - Marcel Ciolacu, declarații despre Călin Georgescu: „Partenerii de coaliţie n-au înţeles că la acest lucru duce o astfel de campanie”
20:59 - Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu și Elena Lasconi intră în turul 2. Ce procente au obținut candidații
20:49 - Date exit-poll de la ora 20.00: Bătălie extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Surpriza colosală vine de la un independent
20:39 - Băsescu, ironii și hohote de râs în online, înaintea afișării rezultatelor exit-poll la prezidențiale: „Ghinion!!!!”
20:37 - Condițiile în care românii ar putea vota și după ora 21.00 la alegerile prezidențiale