Drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană, blocat de comportamentul oligarhului Vladimir Plahotniuc: Raport dur privind respectarea Acordului de Asociere

Drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană, blocat de comportamentul oligarhului Vladimir Plahotniuc: Raport dur privind respectarea Acordului de Asociere

Parlamentul European urmează a adopta un raport extrem de dur la adresa Guvernului de la Chişinău după ce marţi seară în plen au fost aduse critici dure privind punerea în aplicare de către Chişinău a a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Omul care a dus Republica Moldova în această situaţie extrem de nefavorabil este oligarhul Vladimir Plahotniuc, cel care contrează scena politicâ cât şi media de peste Prut. Eurodeputaţii au denunţat marţi capturarea statului de „interese oligarhice”, suprimarea justiției, sfidarea angajamentelor asumate, invalidarea alegerilor în Chișinău (câștigate de liderul opoziției), neglijarea recomandărilor Comisiei de la Veneția în cazul schimbării sistemului electoral, lipsa de progres în investigarea furtului miliardului de dolari din sistemul bancar și răpirea (acesta este cuvântul care a răsunat în Parlamentul European) de către serviciile secrete moldovenești și trimiterea în temnițele turcești a șapte profesori turci de la liceul „Orizont”, arată Deutsche Welle.

Unii din europarlemantarii români chiar l-au menţionat direct pe Vladimir Plahotniuc drept cel care a distrus statul de drept din Republica Moldova.

„În ultimii doi ani, Uniunea Europeană a devenit cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. În același timp, Plahotniuc și oligarhii aserviţi Moscovei distrug statul de drept și justiția independentă. Moldova este cea mai săracă țară din Europa, dar Plahotniuc și acoliții săi trăiesc în lux. Invalidarea alegerii lui Andrei Năstase în funcția de primar al Chișinăului, presiunile asupra magistraților, încălcarea drepturilor omului sunt motive pentru care finanțarea europeană dată Guvernului trebuie să înceteze. Banii trebuie să ajungă la oameni, iar atunci când ies în stradă să-și ceară drepturile, trebuie să știe că suntem alături de ei”, a menționat Macovei.

În schimb alţii au luat apărarea Moldovei arătând că se naşte un nou pericol rusesc dacă Uniunea Europeană nu reia finanţarea.

„Deja această situație este folosită de partidele pro-ruse și anti-europene din Republica Moldova. Este important să susținem partidele pro-europene din Republica Moldova, acum, înainte de alegeri și nu după, așa cum prevede și raportul, și politica Comisiei Europene. Va fi prea târziu, pentru că dacă Partidul Socialiștilor câștigă, împreună cu domnul Dodon, vor duce Republica Moldova în Uniunea Eurasiatică”, a afirmat eurodeputatul Doru-Claudian Frunzulică din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.

În această încercare a apărut şi o gafă serioasă. Eurodeputata PSD Maria Gabriela Zoană declarând că „Moldova este graniță cu Rusia”. Pe lângă graniţa făcută de Prut cu România, Republica Moldova este înconjurată de Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`