Oligarhul Vlad PLAHOTNIUC, anchetat penal de Procuratura Anticorupție din Republica Moldova, pe baza unui dosar preluat de la autoritățile române: Care ar fi TRANZACȚIILE DUBIOASE efectuate în România (FOTO)

Publicat: 30 08. 2019, 10:31
Foto: Vlad Plahotniuc / Facebook

Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc va fi cercetat de către Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova pentru mai multe tranzacții dubioase pe care le-ar fi încheiat în 2011 și nu ar fi achitat impozite. Dosarul a fost preluat de la autorităţile române, a anunţat Procuratura într-un document postat de TV8.

Documentul a fost obţinut de cătrevicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, în urma unei solicitări făcute către Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova.

În acest dosar, fostul lider al Partidului Democrat şi omul care a condus de facto Moldova până în luna iunie este anchetat pentru constituire a unui grup criminal, șantaj, înșelăciune și spălare de bani.

Care ar fi TRANZACȚIILE DUBIOASE din România

Din informațiile apărute în media în ultimii ani, reiese că Veaceslav Platon a depus o plângerea penală în august 2016, în care a descris evenimentele ce au avut loc la finele anului 2011, când partenerul său de afaceri Yurii Kontievski a procurat de la Vladimir Plahotniuc, prin intermediul unor companii care îi aparțineau, la un preț total de 80 milioane dolari SUA, un șir de active importante din sectorul bancar al Republicii Moldova, precum și din sectorul asigurărilor. Ulterior, s-a dovedit că o parte din aceste active au fost preluate de Vladimir Plahotniuc în mod ilegal și fraudulos de la Victor Topa și Viorel Țopa, cetățeni români.

În scurt timp, după ce a primit banii pentru activele vândute, Vladimir Plahotniuc a declanșat o serie de acțiuni ilegale împotriva lui Veaceslav Platon, (care era reprezentantul lui Yuri Kontievski în Republica Moldova), precum și a apropiaților acestuia. Prin toate mijloacele posibile, dar în mod special făcând uz de influența sa negativă asupra organelor procuraturii în Republica Moldova, Plahotniuc a ținut să împiedice gestionarea activelor procurate, recurgând la manipulări prin intermediul Băncii Naționale a Moldovei și ordonând Procuraturii fabricarea dosarelor penale la comandă, arată Cotidianul.

Din motive neclare, după o investigație de mai mut de 18 luni, timp în care mai multe din circumstanțele invocate de Platon și-au găsit confirmarea, la dată de 21 februarie 2018 DIICOT, printr-o cerere înregistrată în Tribunalul București a solicitat transferul procedurii penale, ce face obiectul dosarului penal 888/D/P/2017, către autoritățile judiciare competențe din Republica Moldova, mai arată sursa menţionată.

Ce s-a întâmplat în 2011 cu casa lui Plahotniuc din București

Tot anul 2011 este important şi în altă anchetă jurnalistică privind afacerile lui Vladimir Plahotniuc. Mai exact, Rise Project a prezentat date cadastrale din România care arată cum o firma cipriotă controlată de Plahotniuc a cumpărat o casa în București cu 1,3 milioane de euro. Tranzacția a avut loc în 2011, Sigmateli fiind reprezentată de Andrian Candu, pe atunci deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Presei din România Vladimir Plahotniuc i-a devenit cunoscut în urmă apariției informațiilor că ar fi comandat în Londra asasinarea bancherului rus Gherman Gorbunţov, precum și pentru acuzațiile care i-au fost aduse de către omul de afaceri român Adrian Porumboiu, care a dezvăluit detaliile unor tranzacții în spatele cărora ar fi stat nimeni altul decât Vladimir Plahotniuc. Mai exact, prin interpuși, Plahotniuc a cumpărat terenurile care aparțineau lui Porumboiu, fără însă a mai respecta ulterior prevederile contractuale. Drept răspuns la acuzații, Plahotniuc a cerut în instanță ca Adrian Porumboiu să nu îi mai rostească numele, cerere care a fost în mod evident respinsă, având în vedere absurditatea ei.

Plahotniuc, urmărit penal în Republica Moldova. Foto: tv8.md

Amintim că Vladimir Plahotniuc este cercetat penal și în Federația Rusă, pentru omor, constituirea unui grup criminal organizat, trafic de droguri și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

După ce a predat puterea, în urma formării coaliţiei dintre socialiştii lui Dodon şi pro-europenii din blocul ACUM, Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova, locaţie unde se află fiind incertă.