Oligarhul Vladimir Plahotniuc demisionează din fruntea Partidului Democrat din Republica Moldova după ce a fost înlăturat de la putere
Scena politică din Republica Moldova pare să se îndrepte spre un viitor în care oligarhul Vladimir Plahotniuc nu va mai juca un rol atât de important, cel puţin nu unul la vedere. După ce a fost înlăturat cu greu de la putere în urma alianţei dintre pro-europenii din blocul ACUM şi Partidul Socialist al preşedintelui Igor Dodon, Plahotniuc a anunţat acum şi demisia din fruntea Partidului Democrat, arătând că nu va mai viza nicio funcţie.
„Partidele pro europene din Parlament spun că au refuzat dialogul cu Partidul Democrat din cauza că au o problemă cu mine, eu fiind președintele partidului. Vreau să îndepărtez acest obstacol pentru viitor și vin cu o decizie prin care să fie clar că Partidul Democrat nu este dependent de un singur om, nu este dependent de mine. Mi-am depus astăzi mandatul de președinte al partidului și le-am propus colegilor să organizeze cât mai curând congresul partidului pentru a alege o nouă conducere și a aproba un nou program politic. De asemenea, pentru a opri speculațiile posibile, declar că am decis să nu mai candidez la acest congres pentru vreo funcție în partid”, a scris Vladimir Plahotniuc, pe Facebook.
Cu toate aceastea, Plahotniuc a subliniat că îşi ma păstra funcţia de deputat deoarece „acest mandat vizează în primul rând respectarea votului pe care l-au dat oamenii, fiind mandatul care a acumulat cel mai mare număr de voturi în Moldova, la alegerile din februarie”.
„Nu doresc acest mandat pentru imunitate sau pentru altceva, este însă mandatul dat de oameni și orice decizie pe această temă urmează să fie luată de mine împreună cu ei, este mandatul care aparține cetățenilor din Nisporeni, nu mie sau altcuiva”, a adăugat Plahotniuc.
Reamintim că Vladimir Plahotniuc a cedat cu greu puterea în Republica Moldova în urma presiunilor externe după ce timp de o săptămână a refuzat să recunoască noul guvern condus de Maia Sandu şi noua majoritatea parlamentarea şi a blocat prin Curtea Constituţională deciziile acestora.