Plagiatul lui Ponta, în Kommersant şi Huffington Post: Formele de înșelăciune în sistemul academic, ”endemice” în România

Publicat: 20 06. 2012, 11:22

Acuzațiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta continuă să suscite interesul presei internaționale, care ridică semne de întrebare asupra calității învățământului superior din România şi care pun mandatul lui Ponta sub semnul întrebării.

Cotidianul rus Kommersant, citat de Hotnews, notează că premierul Victor Ponta se află într-un scandal răsunător, fiind acuzat că a copiat cuvânt cu cuvânt o mare parte din lucrarea sa de doctorat, fără a indica sursele din care a preluat informaţiile. Publicaţia aminteşte şi de cazul Ioan Mang, dar şi de cel al preşedintelui demisionar al Ungariei.

Kommersant mai scrie că şeful Executivului de la Bucureşti susţine că este nevinovat, recunoscând, totodată, că e posibil să fi greşit trecând autorii frazelor citate la sfârşitul cărţii, nu în subsolul paginilor. Cu toate acestea, premierul Ponta a anunţat deja că nu intenţionează să-şi dea demisia din cauza acuzaţiilor primite.

Politologii români, mai scriu cei de la Kommersant, nu exclud posibilitatea ca Parlamentul să declanşeze curând procesul de suspendare a preşedintelui şi avertizează că este, de asemenea, posibil, ca şi premierul să-şi piardă fotoliul, întrucât Ponta nu va rezista presiunii opiniei publice.



O observație în acest sens a fost făcută marți şi de publicația Huffington Post,  care sublinizază faptul că în numai două luni de guvernare, Cabinetul Ponta s-a confruntat cu două cazuri de plagiat (la Ministerul Educației), iar acum prim-ministrul însuși se confruntă cu acuzații în acest sens.

Dacă unii consideră că ar fi vorba despre o vendetta politică, alții cred că este o reflectare a culturii bazate pe așa-numitele ”fabrici de diplome.”

Publicația îl citează pe analistul politic Stelian Tănase, potrivit căruia ”oamenii cu ambiție, bani și influență și-au cumpărat doctorate în ultimii 20 de ani. Dă bine ca în CV-urile lor să apară un doctorat, este la modă, așa că le cumpără ca și cum ar cumpăra un costum Armani”, a precizat Tănase.

Mai mult, jurnaliștii străini remarcă faptul că după 1989 un mare număr de universități private și institute au început să ofere calificări academice false. De asemenea, este răspândită și moda mitei pentru note bune sau falsificarea examenelor, și nu rareori sistemul academic a fost subminat de dezvăluirea unor asemenea incidente. Tocmai de aceea, observă sursa citată, plagiatul și alte forme de înșelăciune în sistemul academic sunt ”endemice” în România.