Pistoale, grenade și lansatoare de rachete printre cele 13.500 de arme predate de cetățenii sârbi, după atacurile armate din ultima lună

Pistoale, grenade și lansatoare de rachete printre cele 13.500 de arme predate de cetățenii sârbi, după atacurile armate din ultima lună

Autoritățile sârbe au afișat duminică unele dintre cele aproximativ 13.500 de arme depuse de cetățeni și spun că au fost strânse după împușcăturile în masă de săptămâna trecută, inclusiv arme automate, grenade de mână și grenade antitanc.

Cetățenii au la dispoziție o lună ca să depună armele deținute ilegal

Guvernul a declarat o perioadă de amnistie de o lună pentru ca cetățenii să predea armele neînregistrate, ca parte a luptei împotriva armelor deținute de civili, în urma celor două atacuri armate din această lună, în urma cărora au murit 17 persoane, inclusiv mulți copii.

Președintele Aleksandar Vucic, al cărui guvern s-a confruntat cu presiuni publice, a însoțit oficiali de rang înalt din poliție pentru a vedea armele depuse lângă orașul Smederevo, la aproximativ 50 de kilometri la sud de capitală.

Oficialii au spus că locuitorii au predat aproximativ 13.500 de articole de la anunțul oficialilor, pe 8 mai.
Vucic a spus că aproximativ jumătate din armele colectate săptămâna trecută au fost deținute ilegal, în timp ce cealaltă jumătate erau arme înregistrate de care totuși cetățenii au decis să se despartă.

Armele la care s-a renunțat vor merge la fabricile de arme și muniții sârbe pentru a fi utilizate de către forțele armate ale țării, a spus președintele.

Autoritățile au spus că persoanele prinse cu arme ilegale odată cu încheierea perioadei de amnistie ar putea risca pedepse cu închisoare de până la 15 ani, dacă sunt condamnate.

„După 8 iunie, statul va răspunde cu măsuri represive, iar pedepsele vor fi foarte stricte”, a spus Vucic despre perioada post-amnistie. „Pentru ce are nevoie cineva de o armă automată? Sau de toate aceste arme?”

Alte măsuri împotriva armelor anunțate de Vucic includ un control mai strict al proprietarilor de arme și al poligoanelor de tragere.

Oficialii de poliție au spus că proprietarii de arme trebuie să aibă un seif codat în care să-și depoziteze armele înregistrate și că orice arme nepăstrate în mod corespunzător vor fi confiscate.

Serbia este pe primele locuri printre țările din Europa în ceea ce privește armele înregistrate deținute de civili iar multe arme sunt deținute și ilegal. Cetățenii au făcut rost de arme direct din locurile distruse în urma războiului din fosta Iugoslavia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`