Piața în plină expansiune a nunților din Ungaria, afectată de creșterea inflației

Piața în plină expansiune a nunților din Ungaria, afectată de creșterea inflației
Sursa Foto: Hepta.ro/ Stringer

Inflația în creștere absoarbe piața nunților din Ungaria, supraalimentată în ultimii ani de măsurile de sprijinire a familiilor luate de premierul Viktor Orban, numărul nunților scăzând la un minim al ultimilor nouă ani la începutul anului 2023.

Măsurile lui Orban au pus  Ungaria în fruntea clasamentului căsătoriilor din Uniunea Europeană

Orban, aflat la putere din 2010, a lansat scutiri de taxe, programe de sprijin pentru locuințe și împrumuturi ieftine pentru tinerii căsătoriți, pentru a stopa declinul demografic al Ungariei, în timp ce se opune cu fermitate imigrației.

Măsurile au alimentat piața nunților în ultimii ani și a ridicat Ungaria în fruntea clasamentului căsătoriilor din Uniunea Europeană, cu 6,9 căsătorii la 1.000 de persoane în 2020, pe baza cifrelor Eurostat, cele mai recente statistici comparabile.

Impactul a fost atât de puternic încât sociologii spun că Ungaria a fost singura țară din lume în care numărul nunților nu a scăzut în timpul pandemiei COVID-19 în 2020.

Dar situația pare să se schimbe, Ungaria pregătindu-se să înregistreze cea mai mare rată medie a inflației din UE, de 16,4% în acest an, pe fondul creșterii prețurilor la alimente, energie și servicii, ceea ce va crește costul nunților și va eroda valoarea măsurilor de sprijin ale lui Orban.

În luna ianuarie, numărul nunților înregistrate în Ungaria a scăzut la 1 230, potrivit datelor preliminare – cel mai mic număr din ianuarie 2014.

Livia Murinko, cercetător senior la Institutul de Cercetare Demografică din Ungaria, spune că inflația ridicată a contribuit la scăderea numărului de nunți după anii de boom alimentați în mare parte de toate ajutoarele guvernamentale aferente.

„Aproape toți cei care ar putea să se căsătorească au făcut-o deja”, a spus ea pentru Reuters.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)