Pfizer va solicita în noiembrie aprobarea vaccinului împotriva COVID-19

Publicat: 16 10. 2020, 16:54
foto: Pixabay

Pfizer va solicita în a treia săptămână din noiembrie o aprobare de urgență din partea SUA pentru vaccinul împotriva COVID-19 pe care îl dezvoltă alături de BioNTech din Germania, a anunțat grupul farmaceutic, presupunând că rezultatele testelor actuale vor fi pozitive, potrivit Financial Times.

Pfizer va solicita aprobarea vaccinului împotriva COVID-19, în luna noiembrie. Serul e dezvoltat în colaborare cu BioNTech

Albert Bourla, șeful executiv al Pfizer, a afirmat într-o scrisoare deschisă că dorește să „asigure o mai bună claritate în ceea ce privește termenele pentru dezvoltarea” vaccinului, care este testat pe circa 38.000 de persoane din toată lumea.

Deși declarația lui Albert Bourla a arătat că studiile demarate de companie sunt într-o fază avansată, totodată a clarificat că serul nu va fi disponibil înainte de alegerile prezidențiale din SUA, din 3 noiembrie.

Președintele Donald Trump susținea anterior că un vaccin va fi disponibil „în termen de câteva săptămâni”, iar anumiți oficiali vorbeau despre o posibilă campanie de imunizare înaintea alegerilor. De altfel, vaccinul anti-coronavirus a reprezentat un nou subiect de contre între cei doi candidați la președinția SUA, Donald Trump și Joe Biden.

Conducerile grupurilor farmaceutice au lansat un apel împotriva politizării procesului de dezvoltare a vaccinului și chiar în această lună, într-un memo trimis staffului, Albert Bourla afirma că „retorica politică amplificată” referitoare laelaborarea serului, precum și momentul ales pentru acest lucru „subminează încrederea publică”.

Într-o scrisoare publicată vineri, Albert Bourla a declarat că Pfizer ar putea ști dacă vaccinul său este eficient sau nu până la finalul lunii octombrie, dar a avertizat că datele „ar putea apărea mai devreme sau mai târziu, în funcție de schimbările înregistrate de ratele de infectare” în rândul participanților la studiu.

„Pentru a asigura încrederea publică și pentru a clarifica un mare element de confuzie, cred că este esențial ca publicul să înțeleagă termenele estimate”, a adăugat șeful executiv al Pfizer.

Albert Bourla a dat asigurări că va fi publicată o analiză completă a rezultatelor, fie ele pozitive sau negative.

Pentru a primi o autorizație de urgență din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, Pfizer va trebui să trimită date de siguranță cu privire la cel puțin jumătate dintre participanții la studiu, în care să explice cum au reacționat pe un interval de două luni de la administrarea ultimei doze.

Companiile susțin că vor putea să producă 100 de milioane de doze la nivel global în acest an, respectiv cel puțin 1,3 miliarde anul viitor. SUA au perfectat o înțelegere cu Pfizer pentru asigurarea a 600 de milioane de doze, în timp ce UE negociază un acord pentru 200 de milioane de doze. Marea Britanie și Japonia se numără și ele printre țările care au semnat un acord cu companiile.