Pfizer – BioNTech și COVAX, programul OMS, acord privind vaccinul anti-COVID-19. Zeci de milioane de doze vor fi livrate în toată lumea
Companiile Pfizer și BioNTech au anunțat că au încheiat un acord cu COVAX pentru furnizarea a 40 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 produs de ele. COVAX este un program internațional lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care își propune să asigure un acces echitabil la vaccinurile anticoronavirus pentru toate ţările, indiferent de nivelul de dezvoltare.
Condiţiile financiare ale acordului nu au fost dezvăluite. Totuși, cele două companii farmaceutice au transmis că vor furniza vaccinurile la un preţ non-profit.
Toate cele 40 de milioane de doze urmează să fie livrate pe parcursul acestui an, primele tranșe chiar din primul trimestru.
OMS, nemulțumită de distribuția vaccinurilor anti-COVID-19
Recent, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a criticat modul în care sunt distribuite vaccinurile anticoronavirus în lume.
„Ţările bogate au cea mai mare parte a aprovizionării. (…) Nicio ţară nu este excepţională şi nu ar trebui să sară coada şi să îşi vaccineze toată populaţia, în timp ce unele ţări rămân fără vaccin”, a declarat Ghebreyesus, luna aceasta.
El a îndemnat apoi țările care au comandat doze în exces să le doneze programului COVAX.
Întârzieri cu livrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer – BioNTech
Acordul a fost semnat în contextul în care, la nivel european, există nemulțumiri că Pfizer nu livrează numărul promis de doze, producând astfel întârzieri și decalaje în programele de vaccinare din mai multe state.
Inclusiv în România autoritățile au anunțat că sunt aproape la fix cu vaccinurile și că ar fi putut imuniza mai mult dacă aveau dozele necesare.
„Aici singura chestie care ne oprește acum să avem mai mulți vaccinați pe zi e numărul de doze primite. Nu doar în România se întâmplă acest lucru. Noi primim un număr de doze prestabilit conform populației. (…) E fezabil să spunem că în septembrie vom ajunge la 10 milioane de vaccinați, dar numărul va crește cu cât crește numărul de doze”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
În Italia, șeful celulei de criză pentru pandemie, Domenico Arcuri, a anunțat că autoritățile de la Roma vor să se adreseze justiției „în următoarele zile” în condițiile în care acestea nu își pot permite o încetinire a campaniei de imunizare a populației.
Și Polonia ar putea da în judecată Pfizer, luna viitoare, dacă aceasta nu va livra toate dozele programate. Anunțul a fost făcut de Piotr Muller, purtătorul de cuvând al Guvernului de la Varșovia.