Peter Szijjarto: Ungaria începe discuții cu Qatar pentru a cumpăra gaz lichefiat

Publicat: 14 12. 2022, 17:07
Actualizat: 14 12. 2022, 17:09
Sursa Foto: Facebook/ Peter Szijjarto

Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, a transmis într-o înregistrare video pe Facebook că țara sa și Qatarul au stabilit ca societăţile lor energetice de stat să înceapă discuţii pentru ca Budapesta să cumpere gaz natural lichefiat (GNL) de la statul arab din Golf, relatează Reuters, citată de news.ro.

Ungaria vrea să cumpere gaz lichefiat din Quatar

„Este în interesul Ungariei să atragă noi surse pentru aprovizionarea sa cu gaze”, a declarat Peter Szijjarto după discuțiile avute la Doha.

Membră a UE, Ungaria se bazează în mare parte pe gazul şi petrolul rusesc, iar creşterea preţului la energie a contribuit la un deficit bugetar în creştere în acest an în cazul Budapestei.

Potrivit memorandumului încheiat de Szijjarto la Doha, grupul energetic maghiar MVM va începe discuţii cu QatarEnergy cu privire la posibilitatea de a aproviziona Ungaria cu GNL în termen de trei ani, a susținut Szijjarto.

„Trebuie să existe un acord între cele două companii, iar acordul trebuie să aibă sens din punct de vedere comercial. Am încheiat astăzi un memorandum politic şi discuţiile pot începe”, a spus acesta.

Qatarul se numără printre cei mai mari exportatori de GNL din lume

Mai multe state europene, care se confruntă cu o creştere a preţurilor la energie şi cu o criză de aprovizionare cu combustibil, au purtat discuţii cu statul arab din Golf pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia.

Ministrul de externe ungar a ținut să menționeze că, pentru ca Ungaria să poată cumpăra gaze naturale din Qatar, UE ar trebui să extindă capacitatea terminalelor sale de GNL din sud.

„Dacă Croaţia extinde capacitatea terminalului său de GNL, aşa cum a promis, atunci ar putea fi realist ca gazul din Qatar să aibă un rol în aprovizionarea cu energie a Ungariei în termen de trei ani”, a declarat Peter Szijjarto.

În cadrul unui acord pe 15 ani semnat anul trecut cu Rusia, Ungaria primeşte în prezent 4,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia.