Ministrul de Externe al Ungariei cere exercitarea de PRESIUNI asupra României pentru a începe extragerea gazului din Marea Neagră. Peter Szijjarto aduce GRAVE ACUZAȚII țării noastre
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a acuzat România că încalcă angajamente internaționale în privința interconectării conductelor de gaze și asigurării reversibilității fluxurilor de gaz.
Oficialul ungar a cerut inclusiv exercitarea de presiuni internaţionale sporite asupra ţărilor din regiune care îşi încalcă astfel de angajamente, menționând România și Croația, informează MTI.
Mai mult, Peter Szijjarto a mai afirmat că trebuie să se menţină presiunea asupra României pentru a începe extragerea gazului din rezervele sale din Marea Neagră începând din 2022.
Totul în contextul în care, miercuri, în cadrul unei conferințe la București, Kristof Terhes, șeful companiei de transport al gazelor din Ungaria, a afirmat pe un ton ironic că România nu are capacitatea de a consuma gazele din Marea Neagră, deoarece nu are industrie, nu are petrochimie, iar populația este racordată la rețea doar în proporție de 30-35%, spre deosebire de 95% din locuitorii Ungariei. „Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?”, a afirmat ironic șeful FGSZ, potrivit HotNews.
Anul trecut, Ungaria a decis unilateral să oprească BRUA pe teritoriul său, să nu mai investească pentru interconectarea cu Austria, așa cum prevedea proiectul inițial, și să redirecționeze gazele către alte state din jur.
Kristof Terhes a spus că Ungaria a făcut „o mare” favoare României prin faptul că oprește BRUA pe teritoriul său și nu-l duce până în Austria. Întrebat de ce s-a răzgândit Ungaria, Kristof Terhes a răspuns:
„Ce înseamnă că ne-am răzgândit? Că am pus un dop între România şi Ungaria în conductă şi nu lăsăm gazul să treacă şi pierdeţi venituri? Ce am schimbat sunt beneficiile pentru voi, pentru că producătorul vostru ar urma să folosească mai puţini bani în România, pentru că nu trebuie să mai cheltuiască alt miliard de dolari pe o conductă nouă, din moment ce există infrastructură deja acolo. V-am făcut o mare favoare. V-am dat un miliard de dolari americani.(…)Se pare că nu înţelegeţi cum funcţionează aceste lucruri”, s-a adresat șeful FGSZ, pe un ton sfidător, jurnaliștilor.
Szijjarto se află în capitala SUA unde s-a întâlnit cu ministrul american al energiei Rick Perry şi cu reprezentanţi ai principalei companii de energie şi unde a avut un discurs la conferinţa World Gas.
„Până când SUA sau Uniunea Europeană vor furniza finanţare pentru dezvoltarea infrastructurilor energetice majore central-europene, perspectivele ca ţările central-europene să importe gaz din SUA sau din altă parte a lumii vor rămâne un doar un vis. Iată de ce este important să se pună capăt folosirii dublului limbaj şi dublelor standarde”, a adăugat Szijjarto.