Peter Szijjarto: Cablul submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră va stabili un record mondial în termeni de lungime. Lucrările de construcție vor dura teoretic 3-4 ani

Peter Szijjarto: Cablul submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră va stabili un record mondial în termeni de lungime. Lucrările de construcție vor dura teoretic 3-4 ani
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, susține că proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră va stabili „un record mondial în termeni de lungime” și va dispune de o capacitate combinată de 3 gigawați, transmite MTI preluată de Agerpres.

Peter Szijjarto spune că lucrările de construcție vor dura „teoretic” 3-4 ani

Potrivit oficialului ungar, o companie italiană pregătește studiul de fezabilitate pentru proiect, la un cost de 2,5 milioane euro acoperit de Banca Mondială. Studiul ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului 2023, iar lucrările de construcție vor dura apoi „teoretic” încă 3-4 ani, spune Szijjarto.

Cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proiectului este asigurat de Acordul cvadrilateral interguvernamental privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi, semnat sâmbătă la București de președintele azer Ilham Aliyev, premierul gruzin Irakli Garibashvili, premierul român Nicolae Ciucă și premierul ungar Viktor Orban.

Documentul își are fundamentul în interesele celor patru state în ceea ce privește consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.

Proiectul face parte din acordurile pe care le-au convenit UE, prin Comisia Europeană, și Azerbaidjan în sectorul energiei, fiind totodată un proiect de tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`