Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că numărul românilor care lucrează la o fermă din Marea Britanie, testați pozitiv pentru COVID-19, a ajuns la 58 de cazuri, din cei aproximativ 100 de muncitori.
Potrivit ultimelor informații comunicate Ambasadei României la Londra de către Serviciul de Sănătate Publică britanic, suplimentar față de cei 30 de cetățeni români confirmați anterior pentru infecția cu COVID-19, alți 28 de cetățeni români au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19, din rândul celor aproximativ 100 care își desfășoară activitatea în cadrul fermei Herefordshire.
Majoritatea cetățenilor români sunt asimptomatici sau prezintă simptome ușoare, fără a necesita spitalizare. Totodată, autoritatea locală de sănătate publică monitorizează zilnic starea de sănătate a lucrătorilor, iar persoanele care au avut rezultate negative ca urmare a testării inițiale au fost re-testate, fiind în așteptarea rezultatelor.
Autoritățile locale continuă să asigure persoanelor infectate hrană, apă și bunuri de strictă necesitate. De asemenea, aceștia beneficiază de tratament medical și servicii de traducere/interpretare, potrivit sursei citate.
MAE precizează, de asemenea, că la data de 20 iulie a.c., un lucrător român din cadrul fermei a sesizat Ambasada României la Londra, solicitând sprijin în relația cu angajatorul, respectiv facilitarea obținerii unor informații privind reluarea activității în condiții de siguranță sanitară, după finalizarea perioadei de autoizolare, precum și drepturile financiare de care poate beneficia în această perioadă. Cetățeanul român, care nu a dorit să își comunice datele de identitate în relația cu ambasada, a fost informat cu privire la instituțiile competente în materia drepturilor de muncă și de securitate sanitară.
Acest nou focar a izbucnit în condițiile în care premierulbritanic,Boris Johnson, a anunțat căMarea Britanieeste pregătită pentru cel de-al doilea val de COVID-19, iar circa 3 miliarde de lire sterline (3,3 miliarde de euro) s-au alocat resurselor serviciului naţional de sănătate (NHS).
„Priviţi la alte ţări în jurul lumii, toţi putem vedea foarte clar cum evoluţia poate fi rea dacă nu continuăm să respectăm regulile, dacă nu continuăm să ţinem acest lucru sub control”, a precizat Johnson, sperând la o revenire la normal a situației „cel mai devreme în noiembrie, probabil în jurul Crăciunului”
Amintim faptul că în luna iunie, aproape o mie de români care muncesc într-un abator din Germania au fostinfectați cu noul coronarivus,
Potrivit MAE, în compania respectivă își desfășoară activitatea un număr de 3.969 de cetățeni români, iar 996 dintre ei au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus.