Peste 70 de morți și 3.700 de răniți în explozia din Beirut / Preşedintele Libanului: 2.750 tone de nitrat de amoniu au fost depozitate 6 ani fără măsuri de securitate (VIDEO)
UPDATE, 5 august, 1.50: Clădirea ambasadei Finlandei la Beirut a fost „grav afectată” în explozia produsă marți, dar niciun membru al personalului nu a fost rănit, a anunțat Guvernul de la Helsinki, citând date preliminare. Premierul Sanna Marin a ținut să transmită „condoleanţele rudelor celor decedați”.
Ministerul german de Externe a anunțat că membri ai personalului ambasadei Germaniei au fost răniţi în urma deflagrației. „Având în vedere daunele considerabile, nu putem exclude pentru moment că şi alţi cetăţeni germani se află printre morţi şi răniţi”, a mai transmis acesta.
Ministerul român de Externe a anunțat că sediul Ambasadei României din Liban are avarii minore, iar personalul e în afara oricărui pericol.
Preşedintele Emmanuel Macron a declarat că Franţa este în proces de a trimite ajutoare Libanului. Statele Unite și Marea Britanie, de asemenea, și-au arătat disponibilitatea de a ajuta prin orice mijloace posibile. Israelul s-a oferit și el să acorde asistenţă umanitară Libanului.
Printre răniții grav în explozie se numără și soldaţi ai Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL), a cărei navă era ancorată în port. Pentru moment nu este cunoscută naționalitatea acestor victime.
UPDATE, 5 august, ora 1.00: Numărul persoanelor decedate în urma exploziei din Beirut a ajuns la 73. Alți circa 3.700 de oameni au fost răniți, iar spitalele nu mai fac față internărilor.
Preşedintele Michel Aoun a declarat că 2.750 de tone de nitrat de amoniu au fost depozitate şase ani fără măsuri de securitate, fapt absolut inacceptabil. Așa s-ar fi ajuns la această tragedie de proporții.
„Ceea ce s-a întâmplat nu va trece fără ca responsabilii să dea socoteală. Responsabilii acestei catastrofe vor plăti. Lansez un apel urgent ţărilor prietene care iubesc Libanul să fie alături de noi”, a declarat și premierul Hassan Diab.
Sursă Video: Sky News
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Imaginile de la Beirut sunt şocante. Toate gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă spre cei care au avut de suferit în acest teribil incident”, a scris, pe Twitter, premierul britanic Boris Johnson.
Acesta a precizat că țara sa este pregătită să ajute Libanul cu „toate mijloacele”.
„Franţa e alături de Liban. Mereu. Echipe de intervenţie franceze se îndreaptă spre Beirut”,aanunțat președintele Franței, Emmanuel Macron.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a anunțat că țara este pregătită să ofere orice ajutor posibil.
„Sincere condoleanţe familiilor victimelor exploziilor îngrozitoare din Beirut. Suntem alături de Liban şi de poporul libanez în aceste vremuri dificile”, a transmis și președintele Klaus Iohannis, pe Twitter.
„Rusia împărtăşeşte durerea poporului libanez”, i-a transmis președintele rus Vladimir Putin omologului său libanez.
UPDATE, 4 august, ora 23.00: Preşedintele Michel Aoun a convocat o reuniune urgentă a Consiliului Superior al Apărării. Autorităţile au decretat doliu naţional miercuri în Liban.
Crucea Roşie libaneză a anunţat că spitalele din Beirut sunt arhipline. Ea a făcut un apel la populație să doneze sânge.
„Se pare că există un depozit cu materiale confiscate de mai mulţi ani, iar unele dintre ele sunt foarte explozive”, a declarat directorul general al Securităţii generale, Abbas Ibrahim, citat de Le Figaro.
O anchetă va stabili exact cauzele deflagrației.
Nizar Najarian, secretar general al partidului Kataëb, a murit ca urmare a exploziei din port. Najarian, care se afla în sediul partidului, ar fi fost lovit în cap.
Explozie uriașă în Beirut. Peste 2.500 de victime
UPDATE, 4 august, ora 22.30: Bilanțul exploziei uriașe produsă marți, în Beirut, a ajuns la peste 50 de morți și circa 2.500 de răniți.
Numărul deceselor a fost anunțat chiar de către ministrul Sănătății.
Sute de oameni au fost spitalizați, iar autoritățile se tem că bilanțul total va fi unul uriaș. Unul dintre spitalele mari a anunțat că nu mai poate primi pacienți din cauza supraaglomerării, dar și pentru că o parte a clădirii a fost afectată.
Peste 40 de morți și 2.500 de răniți în explozia uriașă ce a zguduit orașul Beirut
Explozias-a resimțit la 240 de kilometri, până în Cipru.
În jur de 10 pompieri libanezi au fost dați dispăruți. „A fost un incendiu, apoi pompierii au venit să îl stingă. Apoi a avut loc explozia și pompierii nu mai sunt de găsit. Îi căutăm”, a declarat guvernatorul orașului,Marwan Abboud.
UPDATE, 4 august, ora 20.30: Cel puțin 10 oameni au murit în explozia care a distrus, marți, cartierul portului din Beirut. Numeroase clădiri și case s-au prăbușit.
Agenția locală NNA susține că în zonă sunt depozitaţi explozibili, iar o sursă a afimat că în port erau depozitate şi substanţe chimice.
„Am aflat de explozie şi suntem îngrijoraţi cu privire la numărul de victime”, a transmis Pentagonul.
Deocamdată nu se cunoaște cauza exploziei.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Zeci de oameni au fost răniți într-o explozie produsă, marți, în zona portului din Beirut, o parte dintre ei fiind îngropați în moloz.
Deflagrația a produs panică în capitala libaneză. Mai multe clădiri din apropiere au fost distruse, ferestele altora au fost sparte de suflul exploziei, iar fumul negru s-a văzut de la kilometri depărtare.
Pe rețelele sociale au început să circule intens imagini și clipuri cumomentul exploziei ce a provocat pagube semnficative.
Zeci de răniţi în urma unei explozii puternice în Beirut. Mai multe clădiri au fost distruse
Daily Star din Liban susține că arfi vorba de o deflagrație provocată de mai multe artificii, deci nu de un atac, dar până acum nu există și date oficiale despre cauza producerii acestui eveniment.
Numeroase victime au fost transportate la spitale din centrul capitalei.
Zeci de oameni au fost răniți într-o explozie produsă, marți, în zona portului din Beirut
Clădiri distruse după explozia din Beirut
Informații neconfirmate spun că a avut loc și o a doua explozie.
Asta în contextul în care se așteaptă verdictul unui tribunal ONU în cazul uciderii fostului prim-ministru Rafik Hariri, în 2005. Cei patru bărbați, judecați în absență, sunt membri ai grupării șiite Hezbollah, care a negat permenent acuzațiile. A doua explozie ar fi avut loc la locuința lui Hariri.