Peste 7,1 milioane de cazuri de coronavirus la nivel mondial. Evoluția pandemiei și măsurile luate de autorități. LIVE UPDATE
Numărul persoanelor depistate pozitiv cu coronavirus a depășit, luni, pragul de 7,1 milioane. Dintre acestea, însă, mai bine de 3,4 milioane au fost deja declarate vindecate. Alte peste 406.000 au decedat și aproape 54.000 sunt în stare gravă. Statele Unite ale Americii au depășit și ele pragul de două milioane de infectări, aproape 112.500 sondându-se cu decesul pacienților. După SUA, cele mai afectate țări sunt Brazilia – cu aproape 692.000 de infectări și 37.300 decese – și Rusia – cu 467.600 contaminări și aproape 6.000 decese. În România, bilanțul epidemiei de COVID-19 a ajuns la 20.604 de infectări. Un număr de 1.339 de români au decedat. B1.RO vă ține la curent cu cele mai noi informații legate de evoluția pandemiei la nivel mondial și în România.
Pandemie de coronavirus – SUA, Brazilia, Rusia, cele mai afectate țări
UPDATE, 8 iunie, ora 23:Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat administrațiile naționale, luni, să mențină eforturile pentru a limita răspândireaCOVID-19, explicând că pandemia de coronavirus s-a înrăutățit la nivel global și că încă nu a fost atins vârful epidemic în America Centrală.
UPDATE, 8 iunie, ora 23:Pandemia deCOVID-19a generat un „șoc rapid și masiv” care a provocat cea mai largă prăbușire a economiei globale din 1870 până în prezent, în ciuda sprijinului guvernamental fără precedent, a declarat luni Banca Mondială.
UPDATE, 8 iunie, ora 23:Biroului Național de Cercetări Economice a anunțat căStatele Uniteau intrat oficial în recesiune, în luna februarie, după 10 ani și jumătate de expansiune economică, ca urmare a crizeipandemice declanșată de noulcoronavirus de tip SARS-CoV-2
UPDATE, 8 iunie, ora 19.30: Germania,cea mai mare economie a Uniunii Europene, a raportat cea mai gravă scădere a producției industriale de la reunificare încoace. Producția de mașini, de exemplu, a fost în mod special afectată, însă de suferit au avut și sectorul construcțiilor și cel energetic. Comparativ cu aprilie 2019, în aprilie 2020, Biroul de Statistică german a raportat o diminuare a producției industriale de peste 25%. Este cea mai mare scădere din 1991 până acum. Însă și comparativ cu martie 2020, scăderea producției industriale este foarte mare, ajugand la aproape 18%.
UPDATE, 8 iunie, ora 19.30: Moscova ridică restricțiile de carantină, ce au fost impuse în urmă cu câteva luni pe fondul pandemiei de coronavirus, a anunțat primarul Serghei Sobyanin, luni, când a declarat declinul crizei COVID-19, precum și că este posibil ca, până la sfârșitul lunii iunie, rușii să revină la o viață normală,
UPDATE, 8 iunie, ora 19.30: Poloniase confruntă cu o creştere alarmantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 pe fondul relaxării restricțiilor. Noi focare de infecție au fost depistate într-o mină aflată la câteva sute de kilometri de Varșovia, iarangajaţiişi-au infectat şi familiile. Mai mult, numărul de infectări înregistrat înPoloniaîn ultimele zile este cel mai mare de la începutul pandemiei de Covid-19.
UPDATE, 8 iunie, ora 15.00: Din punctul de vedere al autorităților turce, turiștii români vor putea începe să viziteze țara din 15 iunie, după cum a declarat Erdinc Adali, fostul directorul comercial al Christian Tour. De asemenea, ministrul turc al Transporturilor si al Infrastructurii, Adil Karaismailoglu, a declarat că Turcia a semnat deja acorduri bilaterale cu 40 de țări, pentru reluarea zborurilor reciproce, fapt ce va fi realizat în mai multe etape.
UPDATE, 8 iunie, ora 15.00: Senatorul american Rick Scott a acuzat Beijing-ul că încearcă să saboteze dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 de către țările occidentale. În acesta context, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din China a cerut ca respectivele acuzații să fie susținute de dovezi.
UPDATE, 8 iunie, ora 14.00: Începând cu data de 8 iunie, jumătate din Spania intră în cea de-a 3-a și ultima fază de relaxare a restricțiilor impuse de către autorități în timpul pandemiei de COVID-19. În acest context, se vor elimina toate intervalele orare pentru ieșirile în aer liber și se va putea circula din nou între provincii. De asemenea, se redeschid parcurile tematice, grădinile zoologice și acvariile și se vor relua activitățile turistice.
UPDATE, 8 iunie, ora 14.00: Economia Italiei, doborâtă de pandemia de coronavirus, se va contracta în acest an cu circa 8,3%. Aceasta este predicția biroului național de statistică ISTAT.
UPDATE, 8 iunie, ora 12.00: Epidemiologul Anthony Fauci, expertul în boli infecţioase care îndeplineşte rolul de consilier al preşedintelui Donald Trump în probleme legate de COVID-19, acuză oficialităţile chineze că nu ar fi fost transparente în privinţa informaţiilor legate de transmiterea virusului de la om la om.
UPDATE, 8 iunie, ora 11.00: Epidemia de coronavirus îi face probleme în plus președintelui rusVladimir Putinși-l aduce în fața unor noi provocări. O analiză realizată de institutul independent de sondare Levada Center a arătat că noul context creat de COVID-19 i-a subminat lui Putin capacitatea de a furniza creștere economică și bunuri publice – două elemente-cheie care au asigurat până acum stabilitatea regimului. Acestea, împreună cu ubranizarea și accentul tot mai pronunțat pe drepturile civile conturează un viitor tot mai sumbru pentru cel care a condusRusiaîn ultimii 20 de ani, se arată într-un articolForeign Policy.
UPDATE, 8 iunie, ora 11.00: Potrivit studiului realizat de doi oameni de știință, norvegianul Birger Sørensen și britanicul Angus Dalgleish, noul coronavirus nu are origini naturale, fiind creat în laborator. Fostul director al MI6, Sir Richard Dearlove, sprijină afirmația.
UPDATE, 8 iunie, ora 11.00: Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a anunțat că, pe teritoriul țării sale, s-a oprit transmiterea noului coronavirus, urmând a se ridica toate măsurile de restricție, excepție făcând cele de la graniță.
UPDATE, 8 iunie, ora 09.00: Liderii clasamentelor mondiale din tenis s-au arătat nemulţumiţi de setul de reguli stricte, impuse de organizatorii US Open. Cea mai mare nemulțumire a campionului Novak Djokovic (și preşedinte al Consiliului Jucătorilor din ATP) este limitarea numărului de oameni din staff-ul fiecărui sportiv, posibil chiar la un singur om, după cum propune WTA.
DATE INIȚIALE: COVID-19 a ucis până acum 112.449 oameni în Statele Unite. În total, aici au fost depistați pozitiv 2.007.499 de persoane, din care 761.708 s-au vindecat, iar 16.923 sunt în stare gravă.
Brazilia înregistrează tot mai multe cazuri de contaminare. A ajuns, luni, la 691.962, din care 37.312 s-au soldat cu deces, iar 8.318 sunt situații grave. 301.084 de oameni, în schimb, s-au vindecat.
Rusia a raportat și ea 467.673 de infectări și 5.859 de morți. Dat fiind raportul atât de disproporționat dintre contaminări și victime, există suspiciuni că regimul de la Moscova nu prezintă adevărata situație a epidemiei.
Spania se află pe a patra poziție în acest top sumbru, cu 288.630 de infectări, 27.136 dintre ele fiind soldate cu decesul pacienților. Alte 617 persoane sunt în stare gravă. Numărul celor vindecați nu a fost raportat.
Marea Britanie este pe locul 5 în lume, după numărul de îmbolnăviri – 286.194. Aici, 40.542 de oameni au murit, iar 604 sunt în stare gravă. Numărul celor vindecați nu a fost raportat.
India a urcat și ea în clasament, având la această oră 257.486 de contaminări. Ea a raportat și 7.207 decese și 8.944 de cazuri grave. 123.848 de persoane s-au vindecat.
Italia a raportat un număr total de 234.998 de persoane infectate, din care 165.837 vindecate, 287 în stare gravă și 33.899 decedate.
În Peru au fost depistate pozitiv 196.515 de persoane, din care 5.464 au decedat, iar 1.062 sunt în stare gravă. Numărul cazurilor vindecate a ajuns aici la 86.219.
Germania a raportat și ea 185.869 de contamintări. Aici, 8.776 de oameni au murit, 568 sunt în stare gravă și 169.100 s-au vindecat.
Evoluția epidemiei de coronavirus în România – Peste 20.600 de infectări, peste 14.800 de persoane vindecate, 1.339 decedați
UPDATE, 8 iunie, ora 23:Odată cunoua etapă de relaxarede restricții din România, ce a intrat în vigoare din 1 iunie și a fost marcată, printre altele, de redeschiderea restaurantelor în aer liber, clienții au revenit în localurile din Capitală și din alte orașe ale țării. Cu toate acestea, câțiva dintre ei au fost surprinși să vadă pe bon, când voiau să achite consumația, că le este percepută și o „taxă COVID-19”. Paul Anghel, director în Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, a intrat în direct pe B1 TV și a explicat că, la ora actuală, că încă nu există nicio dovadă oficială potrivit căreia terasa din Capitală, unde s-ar fi petrecut momentul cu pricina, ar fi cerut și încasat acei bani. Totuși, un reprezentant al localului ar fi recunoscut deja că este adevărat și a explicat suma vine să mai reducă din costurilede distanțare socială.
UPDATE, 8 iunie, ora 23:Monica Anisie, ministrul Educației, a explicat că elevii care au apucat să susțină una dintre probe în cadrul examenelor de final de ciclu, dar au absentat de la celelalte din cauze medicale sau de carantină, se vor putea prezenta în etapa specială doar la examinările pentru materiile rămase, fie că vorbim despre Evaluarea Națională, fie despre Bacalaureat.
UPDATE, 8 iunie, ora 23:O zonă specială de siguranță publică a fost constituită pe raza orașului Murgeni, de către conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, în condițiile în care acesta a fost marcat de mai multe conflicte între diverse clanuri de rromi.
UPDATE, 8 iunie, ora 23:Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat luni seară în cadrul emisiunii „Dosar de politician” măsurile economice ale Guvernului liberal condus de Ludovic Orban, în contextul pandemiei de COVID-19.
UPDATE, 8 iunie, ora 19.30:Președintele interimar alPSD,Marcel Ciolacu, a precizat căPSDnu este de acord ca starea de alertă să fie prelungită în România după data de 15 iunie, când ar urma să expire, și că social-democrații nu vor vota în Parlament această prelungire.Marcel Ciolacua motivat această decizie precizând faptul că Guvernul nu a comunicat suficient de bine măsurile luate.
UPDATE, 8 iunie, ora 19.30:Mulți dintre români visează deja la o vacanță pe plajele superbe dinGreciasau înBulgaria, vecinii de la sud de Dunăre. Chiar dacă autoritățile de la Atena și Sofia au anunțat deja redeschiderea sezonului estival, în condițiile în care restricțiile impuse pe fondul epidemiei de Covid-19, ministrul Sănătății de la noi, Nelu Tătaru, temperează avântul celor cu planuri de vacanță. Acesta nu este convins că după data de 15 iunie românii care doresc să plece în vacanță înBulgariasauGrecianu vor trebui să stea înizolare la întoarcerea în țară. Astfel, Tătaru îl contrazice pe ministrul Economiei, Virgil Popescu, care dădea aproape sigură informația potrivit căreia autoritățile ar putea decide renunțarea la cele14 zile de izolarepentru cei care se întorc din străinătate.
UPDATE, 8 iunie, ora 16.00:Ce trebuie să ştii înainte de a pleca în vacanţă vara asta
UPDATE, 8 iunie, ora 15.00:Bacalaureat 2020, sesiunea specială. Calendarul complet și condițiile de desfășurare
UPDATE, 8 iunie, ora 14.30:Grupul de Comunicare Strategică anunță, luni la prânz, decesul a încă cinci pacienți infectați cu noul coronavirus. Este vorba despre persoane cu vârsta curpinsă între 53 și 80 de ani din județele Suceava, Iași, Buzău și Municipiul București. Astfel, bilanțul total al deceselor cauzate de SARS-CoV-2 ajunge la 1.339.
UPDATE, 8 iunie, ora 13.00: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni, ora 13.00, că au fost depistate în ultimele 24 de ore încă 125 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. În total, bilanțul pacienților infectați cu noul coronavirus a ajuns la 20.604.
UPDATE, 8 iunie, ora 10.00: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni dimineață, un nou deces cauzat de coronavirus. Victima este un bărbat de 87 de ani din județul Tulcea. Bilanțul total a ajuns astfel la 1.334 de morți.
UPDATE, 8 iunie, ora 09.00: Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că instituția pe care o conduce va căuta soluții pentru desfășurarea următorului an școlar în cele mai bune condiții sanitare, în contextul epidemiei de coronavirus, dat fiind că, acum, infrastructura sistemului de învățământ nu permite distanțarea fizică de doi metri între elevi. Referitor la sesiunile speciale de Bacalaureat și Evaluare Națională, Anisie a susținut că o problemă ține de numărul insuficient de cadre didactice necesare pentru supravegherea elevilor.
UPDATE, 8 iunie, ora 09.00: România se află pe locul 57 în topul celor mai sigure țări de vizitat în această perioadă, potrivit unui studiu publicat în revista Forbes, realizat de o companie de research londoneză. La nivelulul continentului european, România este pe locul 30 din cele 43 de state, sub Bulgaria și Italia.
DATE INIȚIALE: Cel mai recent bilanț al epidemiei în țara nostră indică 20.479 de persoane confirmate. Dintre acestea, 14.638 s-au vindecat deja, dar 1.333 au murit.
Un număr de 144 de pacineți COVID-19 sunt internați la secțiile de Terapie Intensivă.
503.200 de teste au fost prelucrate până acum, la nivel național.
Sunt 2.468 de oameni în carantină instituționalizată și 94.475 în izolare la domiciliu.
Dincolo de granițe, 3.304 de cetățeni români au fost confirmați cu SARS-CoV-2. 144 au decedat, iar 28 s-au vindecat.